Budva: Krenula Parada ponosa, huligani učesnike zasipaju kamenicama i flašama

Podgoričke "Vijesti" javljaju da su u Budvi, protivnici održanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori sa terase Mogrena uzvikivali "Ubi, zakolji da peder ne postoji," kao i da je autobus sa učesnicima manifestacije gađan jajima.

Prema poslednjim informacijama navijač, koji je učesnik "kontraparade" bacio je suzavac, a aktivirana je i dimna bomba.

Navijači su uleteli u lokal "Hemingvej" koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

Više od stotinu protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima policiju koja je stajala između njih i pristalica LGBG zajednice.

Nakon toga došlo je do žestokog obračuna sa pripadnicima policije, koji su prilikom intervencije upotrebili pendreke.

Policija je prethodno privela nekoliko osoba zbog toga što su gađali jajima autobus da pripadnicima LGBZ zajednice i pokušali fizički da ih napadnu.

Kako javljaju učesnici parade putem Twittera, jedan građanin je pokušao i da prođe kroz kordon sa crnogorskom zastavom, a njegov pokušaj je osujećen.

Sama manifestacija počela je sa desetak minuta zakašnjena, a zbog napete situacije odlučeno je da se povorka održi skraćenom maršutom.

Povorka je krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u obezbeđenju učestvuje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iako je iz policije poručeno da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno, tenzija ima i one se pojačavaju.

Među učesnicima manifestacije su Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore i Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke.

Vlada Crne Gore osudila je objavljivanje čitulja i izrazila uverenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Izvor: mondo

(old_image)

Pogledajte još