Kako to rade istinski velikani

Gostovanje Duška Gojkovića u klubu “Dizzy's” 16. i 17. marta još jednom je potvrdilo istinu da pravi umetnik uvek daje sve od sebe, ne obazirući se na povod i mesto. 

Bez pompezne najave i zamišljen kao klubski muzički susret ovog vrsnog trubača sa nekolicinom mlađih muzičara sa beogradske scene, njegov nastup je spontano prerastao u pravi koncertni užitak. U neformalnoj klubskoj atmosferi Gojković je, sa sebi svojstvenom opuštenošću velikog majstora, prikazao sve kvalitete koji su ga izbacili u sam vrh svetskog džeza. Iako već u osmoj deceniji života, Gojković prosto fascinira svojom neverovatnom energijom, besprekornim tonom i sposobnošću da sopstveni muzički senzibilitet projektuje na svakoga ko sa njim svira. Mladi muzičari koje je izabrao za ovaj nastup, predvođeni njegovim muzičkim naslednikom, trubačem Markom Đorđevićem, bili su na visini zadatka, pruživši Gojkoviću nadahnutu i sigurnu pratnju. Pijanista Dragan Čalina, basista Milan Pavković i bubnjar Vlada Kostadinović su spremno prihvatili izazov disciplinovane svirke u kristalno jasnim stilskim okvirima koji krase Gojkovića.    

Bila je to prava lekcija iz lepote i čistote džez izraza, demonstracija instrumentalne i stilske suverenosti rasnog džez muzičara kakav je Duško Gojković. 

Ljiljana Sađil

Pogledajte još