Darko Rundek i Cargo orkestar

Različiti prostori stvaraju različite utiske... To je bila ideja Darka Rundeka kada je za turneju ''Svitanja'' organizovao više koncerata u Beogradu, u različitim prostorima. Ipak, teško je poverovati da i jedan od tih utisaka, kada su on i Cargo orkestar u pitanju, može da bude lošiji...

Dan ranije nastupili su u Pozorištu na Terazijama. Ovog puta, velika sala SKC-a... Ako je neko i pomislio da neće biti dovoljno ljudi, jer, fanovi su mogli da biraju gde će slušati bend, pogrešio je – SKC je bio prepun! 

I, na samom startu prilično je bilo očigledno da su oni koji ga prate – verni slušaoci i poštovaoci njegovog rada! Gotovo da nije bilo pesme na koju se nije reagovalo. Odabir pesama odličan za jednu takvu priliku, od starih dobrih hitova grupe Haustor, po kojoj ga većina ljudi i dan danas pamti, do poslednjih albuma ''Ruke'' i ''Mhm a-ha o yeah da da'' koje je uradio sa ''Cargo'' orkestrom. ''Sejmeni'', ''Put u sumrak'', ''Ula la la'', ''Slik senorita'', ''Ne okreći se'', ''Helga''... nezaobilazna ''Ena'', pa čak i veliki hit grupe EKV ''Mi menjamo dan za noć''. 

''Cargo'' je sjajna ekipa... Osim toga što dva duvača, klavijature, kontrabas, bubanj, violina, gitara zaista stvaraju dobar i pun zvuk, i način na koji predstavljaju Rundekovu muziku, način na koji pristupaju svirci i publici, stvara odličnu sliku. Daju sebe, uživaju, dopuštaju da im reakcije publike uđu u krv, i puštaju da ih vode. 

Teško je biti i u publici, a ne odreagovati na isti način! Njegova muzika je puna emocija, i vodi vas kroz različita raspoloženja. Od onih mirnih, zamišljenih i skoro setnih momenata, do opšteg veselja! Masa je lelujala uz onu emociju koju je dobijala sa bine... 

Najveselije je bilo uz ''Apokalipso'', posle više od dva sata koncerta, na kraju regularnog dela svirke. 

Darko i ''Cargo'' su se zagrljeni poklonili publici, ali masa je već počela da viče: ''Bis, bis!''. Vratili su se, naravno... Darko je izašao sa cigaretom i pićem, skinuo sako, zasukao rukave, uzeo usnu harmoniku... ''Šejn''! 

Za kraj ''Ruke''... 

''...duša gine od tišine...'' Zato može da vam se desi da vam posle ''Svitanja'' svane jedno potpuno drugačije jutro... 

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još