Bajaga i Instruktori

Ni gram energije nisu štedeli, nijednog trenutka nisu pomislili da, sportski rečeno, taktiziraju i čuvaju snagu za drugi i treći koncert u Sava centru. Bajaga i Instruktori su prvom nastupu u velikoj sali pristupili kao da je jedini, i tako najavili da će veličanstveno, kako i dolikuje, ovih dana obeležiti dve i po decenije rada benda.

Nije bilo krcato u Sava centru, međutim, broj praznih stolica je bio zanemarljiv, a s obzirom na utiske koji su poneli posetioci, mnogi od njih će, nesumnjivo, kupiti karte i za preostala dva koncerta, iako to možda u startu nisu planirali.


Publiko, samo napred

Bend je odlučio, pre nego što razmrda fanove, da ih „naježi“ nastavivši „tradiciju“ otvaranja koncerta baladom. U proteklih nekoliko godina to je bila „Zmaj od noćaja“, a sada je repriziran start skorašnjeg zagrebačkog nastupa uz „Otkada tebe volim“. Nastavilo se pesmama koje su i inače uobičajene u uvodnom delu njihovih koncerata – „Berlin“, „Godine prolaze“, „Verujem – ne verujem“, a pred „Gore-dole“ Bajaga je, kao usput, rekao: „Možete da priđete do bine, lakše ćete ovde da igrate.“

Bio je to dovoljan signal da sve kočnice popuste, pomalo kruto obezbeđenje nije imalo kud – moralo je da posluša „glavnog junaka“. Žurka je počela, ni kad su se nizale balade nikom nije padalo na pamet da se vrati na svoje mesto. Nisu, naravno, izostale ni prepoznatljive, teatralne najave „Žike Milenkovića Majstora“, kako ga je Bajaga oslovljavao. „Baba Žika“ je izazvao posebne ovacije kada je uz „Život je nekad siv, nekad žut“ obukao majicu koja je pokazivala njegovu ljubav prema Beogradu.

Gosti

Uz osnovnu postavu benda Bajaga/Loki/Žika/Cvele/Čeda/Marko, brzo su se na bini našli i gosti. Zagrepčanin Davor Rodik (sećate se Plave trave zaborava ?) već je, praktično, pridruženi član grupe s obzirom na višegodišnju saradnju, a dobar deo koncerta odsvirao je i nekadašnji instruktor, gitarista Vlada Negovanović.

Prvi gost poznat najširem auditorijumu bila je, ipak, Aleksandra Kovač. Nije Maki iznenadila posetioce – najavljivao je Bajaga da će se ona, posle Zagreba, pojaviti i na nekom od beogradskih koncerata i ponovo za klavirom otpevati „Poljubi me“.

Iznenađenje je, međutim, i to kakvo, bila Jadranka Jovanović. Mudro je Bajaga čuvao keca u rukavu, posle 18 godina se u Sava centru čulo „Buđenje ranog proleća“. Jadranka, kao i uvek, blistava – vreme je, izgleda, stalo za veliku umetnicu, a veliki udeo u interpretaciji grandiozne numere imali su i momci iz „Nokturna“.

Bajaga i Instruktori su, kao što je poznato, odlučili da tri puta sviraju, i to različite koncerte, u Sava centru ne bi li na taj način u repertoaru bilo što više numera - takav pristup doneo je još neka lepa iznenađenja prve večeri. Uz uvodni nastup posetioci su dobili remasterizovano izdanje debi albuma „Pozitivna geografija“, pa nije čudo što su se, posle mnogo godina, u set listi našle „Marlena“, „Limene trube“ „Tekila gerila“. Odavno nismo čuli ni „Rimljane“ sa „Jahača magle“, pa ni „Dobro jutro“... Posebno su se obradovali mnogi koji vole baladu „Iza nas“ – izašli su pomalo razočarani iz Arene pre tri godine, ali su zato sada uživali, i to na bis.

Kraj je, posle dva i po sata, bio simboličan – „Samo nam je ljubav potrebna“ uz višeminutne ovacije svim učesnicima koncerta.

Naredne dve večeri će pokazati koliko su hitova iz svoje prebogate riznice Bajaga i Instruktori izdvojili da uživo izvedu povodom 25 godina postojanja benda, i koja su nam još iznenađenja pripremili. Svakako da se očekuje ono što „nije moglo da stane“ u prvi koncert – ponešto sa „Muzike na struju“ i sa poslednjeg albuma „Šou počinje u ponoć“, na primer „Kad hodaš“, i možda još nešto iz Bajaginog pera dok je bio u "Ribljoj čorbi"...

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još