Vikend na pravom srpskom selu

Ako želite da se odmarate u autentičnom ambijentu srpskog sela, onda je Zlakusa kraj Požege pravo mesto za vas.

Deo sela je u dolini, a deo je u brdskom području, tako da prostire na nadmorskoj visini od 340 do 900 metara. U ovom pitomom naselju na obali reke Đetinje seoski turizam je odavno zaživeo, a njegovi žitelji pokazali su se kao odlični domaćini.

Zlakusa je nadaleko čuvena po kvalitetnoj grnčariji koja se izrađuje na tradicionalan način. Poseban šarm selu daje etnopark "Terzića avlija", koji je jedinstven u Srbiji i predstavlja tipičnu srpsku avliju s početka prošlog veka.

Žitelji Zlakuse umeju da naprave odličnu atmosferu tokom praznika. Za dobar štimung zaduženi su zlakuški trubači, koji svoje majstorstvo svake godine pokazuju na Saboru trube u Guči. Po tradiciji, na Badnje veče i Božić, žitelji Zlakuse u čezama, fijakerima, sankama s konjskom zapregom, na traktorima ili peške obilaze selo i vesele se.

U etno parku "Terzića avlija" u danima praznika organizuje se srpsko prelo. Za ljubitelje šetnji uređena je staza, koja polazi od etnoparka, pored ribnjaka, starih vodenica i prelepih vodopada na Petnici, zatim prolazi pored Potpećke pećine iznad Karadzića stene, do najvišeg vrha Gradine (932m).

Posetiocima ovog kraja posebno je atraktivna Potpećka pećina, koja je uređena u dužini od 555 m. Silaskom niz 700 stepenika ulazi se hodnike pune impresivnih pećinskih ukrasa. Ispred pećine nalazi se riblji restoran, koji i sam nosi naziv "Pećina".

Noćenje u sobama u smeštaju "Terzić Avlija" košta 1.300 din, a pun pansion 2.300 din, po osobi. Pun pansion u seoskim domaćinstvima košta oko 1.400 din dnevno po osobi, a noćenje s doručkom oko 850.

Ako putujete iz pravca Beograda, do Zlakuse treba da pređete 190 km magistralnim putem preko Kraljeva ka Užicu. Autobusom možete do Požege ili Užica, od kojih je selo udaljeno 10 odnosno 13 km. Putnički voz koji saobraća od Beograda do Prijepolja staje u Zlakusi. 

Izvor: Autobrief
25. januar

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.