LABRIS OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE U SEDAM GRADOVA SRBIJE

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17.maj, danas je prvi put obeležen u sedam gradova u Srbiji zajedničkim akcijama organizacije „Labris“ , državnih institucija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Ove godine su se, u obeležavanju ovog datuma, prestonici prvi put pridružili i Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo, Novi Pazar i Kragujevac, organizacijom javnih aktivnosti kojima je skrenuta pažnja javnosti na položaj LGBT populacije.

U ovih sedam gradova funkcionišu „Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama“ u kojima ravnopravno učestvuju LGBT udruženja i predstavnici državnih institucija (policije, tužilaštva, gradske uprave, centara za socijalni rad i drugih) koje prate i reaguju na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe.

- Prvi put ove godine obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije javnim akcijama izvan Beograda. To pokazuje snagu i uticaj lokalnih mreža u ovim gradovima i pomaže razbijanju predrasuda i poboljšanju položaja LGBT osoba - kaže Jelena Vasiljević, koordinatorka za zagovaranje iz organizacije „Labris“ koja realizuje projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ u pomenutih sedam gradova.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, „Labris“ je u Beogradu organizovao javni skup podrške LGBT osobama na Trgu Republike, a u Skupštini grada Beograda su javno čitane životne ispovesti pripadnika LGBT zajednice. U Subotici je započela video kampanja, u Nišu su aktivisti, zasadivši prve sadnice na Tvrđavi, počeli da formiraju park tolerancije. U Kragujevcu je, takođe, održana ulična akcija, u Pančevu konferencija za medije, a u Novom Pazaru je prvi put javno prezentovan rad Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u ovom gradu.

Projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ realizuje organizacija „Labris“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U organizaciji akcija u sedam gradova, pored „Labrisa“, učestvovale su lokalne organizacije civilnog društva: „Gayten LGBT“, „Haver Serbia“, „Više od pomoći“, „As centar“ (Beograd), „Urban in“ (Novi Pazar), „Izađi“, „Novosadski humanitarni centar“, „Crvena linija“ (Novi Sad), „ŽMIG“, „Nova +“ (Pančevo), „Grupa za decu i mlade Indigo“, „Kolektiv Niš“ (Niš), „Alternativni krug“, „Romsko srpsko prijateljstvo Stablo“, „Romski informativni centar“ (Kragujevac) i „Stav+“ (Subotica). Važno je napomenuti da Labris sprovodi akcije obeležavanja IDAHOT-a sa preko 80 partnera, i to 66 institucija i 22 organizacije civilnog društva.

Pogledajte još