Omiljena internet pijanistkinja postala je i ambasadorka KotorArt Don Brankovih dana muzike!

Omiljena internet pijanistkinja koja je pažnju svetske javnosti pridobila zahvaljujući svom kanalu na Jutjubu, priredila je koncert pod nazivom "KotorArt podrška" / KotorArt support /, tokom kojeg je svirala gotovo tri sata. Ovo je njen drugi koncert na Balkanu, prethodno je svirala u Ljubljani a tokom jeseni je očekuju koncerti u Evropi, Aziji, Africi i Južnoj Americi.

-Ništa ne može da zameni živo izvođenje, neposrednu interakciju između izvođača i slušaoca. Stvara se poseban magnetizam zbog koga koncert postaje nezaboravan. Muzika, umetnost i kultura su naše nasleđe, naša baština. Najopasnija stvar u teškim vremenima je smanjivanje kulture, pod pretpostavkom da druge, materijalne i "opipljive" stvari, moraju imati prednost. Kako je 1 filozor rekao, "nemaStina je lako izlečiti; siromaštvo duše - nemoguće - izjavila je Lisica nakon koncerta.

Sa više od dve stotine hiljada pretplatnika a snimci više od 95 miliona pregleda, Lisica je Jutjub zvezda ne samo u kasličnoj muzici.Zahvaljujući tome, pozvana je da debituje u londonskom Rojal Albert Holu, 2012. godine. Taj koncert je snimljen za Izdavačku kuću "Decca Classics", a bio je ujedno i prvi Guglov prenos uživo. Nakon toga, usledili su nastupi širom Evrope u najznačajnijim salama, poput londonskog Vigmur hola i bečkog Muzikferajna, zatim u SAD, Japanu, kao i u Australji, Meksiku, Kini.

Prvi solistički resital održala je sa samo četiri godine, a muzičko obrazovanje stekla je u Školi za muzičke talente "Lisenko" i na Kijevskom konzervatorijumu. Godine 1991. pobedila je na najpoznatijem Takmičenju klavirskih dua "Dranof", zajedno sa pijanistom Aleksejem Kuznjecovim. Na njenom repertoaru nalazi se preko četrdeset klavirskih koncerata, a neguje solistička dela od Baha i Mocarta do Šostakoviča i Bernstajn, sa posebnim afinitetom prema kompozicijama Rahmanjinova i Betovena. Snimila je sve klavirske koncerte i rapsodima na Paganinijevo temu Sergeja Rahmanjinova, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, zatim klavirsku muziku Majkla Najmana, kao i dela Roberta Šumana, Filipa Glasa i dr.

 

Međunarodni festival KotorArt je najkompleksniji festival umjetnosti u Crnoj Gori, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike i, kvalitetom i raznolikošću, privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene multiumjetničke manifestacije jesu umjetnički kvalitet, diversifikacija programa i publike, proširivanje aktivnosti festivala, vremenski i u okviru drugih oblasti. Datira od 2001. godine. Za više informacija pratite KotorArt na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili posjetite www.kotorart.me

Pogledajte još