PREPORUKA ZA DANAS: Katarina Stojanović - recept, film, restoran, knjiga, predstava

Rođena je u Prištini, na čijem je Univerzitetu stekla zvanje diplomiranog dramskog umetnika. Čestim učestvovanjem u kulturnim i pozorišnim manifestacijama, dala je doprinos na očuvanju kulturnih vrednosti Srbije. Ovih dana privodi kraju snimanje filma "Razbojnici Banata" u kojem tumači glavnu žensku ulogu. Radnja filma smeštena je u Vojvodini pre 19. veka.

Sa koleginicama, pevačicom Majom Nikolić i dramskom umetnicom Anom Sakić, nastupa u multimedijalnoj predstavi "Proročanstvo Nemanjine žene" u kojoj tumači monahinju Sv. Anastasije. Za rad i doprinos kulturnoj nematerijalnoj baštini Kosova i Metohije i Srbije, nagrađena je značajnim priznanjem Srpske Kraljevske Akademije Naučnika i Umetnika. Danas za naš portal daje svojih pet preporuka.

Foto: Pixabay

RECEPT

Pita sa jabukama

Ovaj recept sam izabrala jer je pita sa jabukama uvek aktuelan kolač. Bez obzira na novonastale trendove u kulinarstvu, uspela je da zadrži svoje mesto u svakom domaćinstvu.

Sastojci:
Pola kg kora za pitu
Dva kg rendanih jabuka
Ulje
Šećer
Cimet

Uzeti tri kore, složiti ih jednu preko druge. Poslednju, treću, premazati uljem, pa nafilovati jabuke, sve posuti sa pet, šest supenih kašika šećera, zavisi koliko volite da bude slatko i kašiku do dve cimeta. Urolati kore i staviti ih u pleh. Ja koristim pleh od rerne. To mi je najpraktičnije. Postupak ponavljati dok ne potrošite sve kore. Mnoge žene dodaju i griz, ali ja izbegavam da bilo šta dodajem jer volim da pita bude maksimalno sočna. Kada završite sa ređanjem u pleh, stavite da se peče na 200 stepeni, a potom malo smanjite. Vreme pečenja je od 45 do 60 minuta. Možete poslužiti u zimskom periodu uz čaj i tako napravite još bolji ugođaj. Prijatno!

Foto: Promo

FILM

"Pijanista". Ne stižem često da gledam filmove, ali film koji mi je ostao na neprikosnovenom prvom mestu i koji ima veliku istorijsku i umetničku vrednost je "Pijanista" Romana Polanskog. Fascinantan je način na koji je glumac Adrijen Brodi, uspeo da prenese emocije publici i dočara to vrlo surovo vreme, koje prati radnju filma.

www.imdb.com

Foto: Promo

RESTORAN

Moj izbor je restoran-picerija "Botako" u srcu Vračara. Divno i ušuškano mesto, na koje često odlazim sa prijateljima i porodicom. Najlepše je leti, kada je otvorena bašta, pa sedite u dvorištu i odmarate svoju dušu. Izuzetno ljubazno osoblje i predivna hrana, nateraće Vas da se ponovo vratite i uživate u prelepom dvorištu i vrhunskim specijalitetima.

www.pizzabotako.rs

Foto: Promo

KNJIGA

U mnoštvu mnogo dobrih književnih ostvarenja, jedva sam se odlučila šta da izdvojim kao najdraže delo. Vrlo interesantna i meni omiljena knjiga je "Naš otac" Ljiljane Habjanović Đurovic. Knjiga koja je deo trilogije koja povezuje vrlo istaknuta dela ove književnice - "Ženski rodoslov" i "Ana Marija me nije volela". Potresna porodična drama koja vrlo istinito i surovo dočarava odnos oca i ćerke koji se susreću prvi put posle četrdeset i tri godine, nakon vrlo hladne odluke oca da ne bude više roditelj svojoj, tada, osamnaestogodišnjoj ćerki. Ljiljana je, kako kaže, ovaj roman posvetila svoj deci koju su roditelji napustili. Moja preporuka svima koji su prošli kroz tu situaciju, kao pokazatelj i uteha da se ovakve životne drame
dešavaju i drugima, a onima koji imaju toplo porodično gnezdo da još više cene svoje okolnosti i uživaju u tome.

www.delfi.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA

Predstava koja me je ostavila bez reči i držala mi je pažnju do poslednjeg trenutka je "Perikle" u režiji Nikite Milivojevića, u izvođenju pozorišta iz Šapca. Odlična režija, fantastična glumačka ekipa u kojoj je maestralnu ulogu odigrao moj kolega Vladimir Milojević, pokazala je da se fantastične predstave prave i u unutrašnjosti Srbije i da imamo zaista vrlo kvalitetne predstave i glumce na koje možemo da budemo ponosni. "Perikle" kao jedan od tekstova koji se retko igrao i postavljao na našim scenama, prava je dinamika i osveženje na pozorišnoj sceni Srbije.

www.sabackopozoriste.rs

Autro: Nina Dotlić
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još