SRBIJA DOBIJA JOŠ JEDAN DRŽAVNI PRAZNIK: Stigla inicijativa da se ne radi 7. oktobra!

Kraljevo slavi osam vekova od kada je 1217. godine Stefan Prvovenčani od rimskog pape dobio kraljevsku krunu. Međunarodno državno i crkveno priznanje, koje su srpska srednjovekovna država i pravoslavna crkva dobile, povod su da se iz Kraljeva čuje inicijativa da se državnim praznikom oda pošta dinastiji Nemanjića.

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su pre osam vekova zajednički delovali i osamostalili srednjovekovnu državu. Zato Društvo istoričara Raškog okruga predlaže da 7. oktobar, dan upokojenja prvog nemanjićkog kralja, bude državni praznik.

- Ceneći Sretenje kao praznik državnosti novog veka, da pokažemo da smo prisutni kao evropska civilizacija i evropski narod koji ima kvalitete i univerzalne vrednosti koje se cene do današnjeg dana više od osam vekova, a osam vekova od onog zvaničnog priznanja - kaže predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović.

Sedmi oktobar je Dan grada Kraljeva kada se održava posebna sednica lokalne skupštine i dodeljuju najznačajnija priznanja.

Inicijativu da se slavlje iz grada proširi na celu zemlju podržavaju i gradski čelnici.

- S obzirom na to da država Srbija kroz zvanične datume ne obeležava ni jedan dan iz naše srednjovekovne istorije, smatram da je veoma značajno da se 7. oktobar uvrsti u red državnih praznika, kao dan sećanja na dinastiju Nemanjića i na srpsku srednjovekovnu državu - rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Kult Stefana Prvovenčanog, kažu istoričari, osmislio je Sveti Sava kao deo šire zamisli osnivanja svetorodne dinastije. Ipak, konačan oblik taj kult dobija tek u 17. veku.

- Mi ne znamo tačan datum krunisanja Prvovenčanog kao što, ponavljam, njegov kult nije bio ni blizu tako moćan i tako zračeći u samom srednjem veku u vreme njegovih naslednika kao što je to nesumnjivo kult Svetog Save ili kult njegovog oca Svetog Simeona - ističe prof. Smilja Marjanović Dušanić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda. Tako npr. Mađarska slavi dan upokojenja Svetog Stefana, prvog kralja koji je primio hrišćanstvo.

Izvor: Telegraf.rs/RTS

Pogledajte još