Food Talk Budva 2017 - Mladen Franović: Budva je sinonim za odmor, relaksaciju i uživanje

Nakon pet konferencija “Food Talk” u Novom Sadu (2013, 2014, 2015, 2016. i 2017.), jedne u Skoplju (2015.), najveća regionalna konferencija o hrani će se po drugi put održati u Crnoj Gori u organizaciji Color Media Communications i Turističke organizacije Budva.

Kuvari, vlasnici restorana, vinari, somelijeri, gastro-blogeri, umetnici i gurmani iz Crne Gore, ali i celog regiona, okupiće se 16. oktobra u Budvi u hotelu “Adria”.

Posetiocima i učesnicima će se na otvaranju konferencije obratiti i Mladen Franović, V.D. direktora TO Budve sa kojim smo razgovarali u susret ovom događaju:

S obzirom da je Budva najpopularnije mesto u Crnoj Gori kada je turizam u pitanju, koji su to vodeći potencijali koji je po Vašem mišljenju izdvajaju u odnosu na druga mesta na crnogorskom primorju?

- Budvu ne možemo posmatrati u kontekstu jedne prednosti u odnosu na druge destinacije. Upravo je prisustvo više faktora ključno za njeno pozicioniranje na mapi prestižnih turističkih gradova. Pješčane plaže i mnogo sunčanih dana, prije svega, ali i najbolji crnogorski hoteli i restorani, privatni smještaj koji iz godine u godinu dobija na kvalitetu, divno zaleđe sa mnogobrojnim potencijalima, kulturno istorijski spomenici i bogata istorija, kao i niz kulturno-zabavnih manifestacija koje se dešavaju tokom cijele godine. Ukoliko svemu tome dodate prepoznatljivi šarm primoraca – eto formule za uspjeh!

Budući da Budva ima veoma bogatu gastronomsku ponudu, da li smatrate da će upravo gastro turizam u nekom narednom periodu biti jedan od vodećih vidova turizma u ovoj opštini?

- U kooperaciji sa ostalim segmentima – sigurno DA. Možda ne bi bilo sasvim u redu odvojiti gastro ponudu od ostalih, kojima se Budva ponosi, ali hrana je uživanje (bar bi tako trebalo da bude), a Budva je upravo sinonim za odmor, relaksaciju, uživanje! Svakako bi trebalo dodatno naglašavati ovu (možda do sada nedovoljno istaknutu) stranu našeg turističkog proizvoda, potencirati lokalne specijalitete i sastojke od kojih su napravljeni. Postoji nekoliko izuzetnih recepata koji bi mogli postati i kulinarski brend Budve (ovdje mislim na prostor cijele opštine), jer se prave samo na ovom području.

Kako biste ocenili međusobnu saradnju između samih ugostitelja, hotelijera i vinarija u ovoj opštini i da li smatrate da bi mogla biti bolja?

- Pretpostavljam da oni najbolje znaju kako funkcioniše saradnja među njima. Na teritoriji naše opštine postoji više strukovnih udruženja i mi ih često okupljamo na zajedničkim projektima. Sva tri segmenta koja ste izdvojili čine cjelinu koja odmor u Budvi čini kvalitetnim.

Koje biste jelo i vino preporučili turisti koji prvi put posećuje Budvu da obavezno proba tokom svog boravka?

- Svakako paštrovsku pašticadu (goveđe meso u specijalnom sosu sa posebnim začinima) sa domaćim makarulama (vrsta tijesta) i to „škurim“ (pravljenim od tamnog, integralnog brašna). Uz to ide kvalitetno domaće crno (crveno) vino, a uvijek preporučujemo „Vranac“ kao autohtonu sortu kojom se jako ponosimo.

Kao na svim prethodnim "Food Talk" konferencijama, posetioce i goste očekuje interesantan program i aktuelne teme iz oblasti kulinarstva, a o svojoj ljubavi prema hrani i vinu govoriće i brojne poznate ličnosti.

Live prenos “iz-minuta-u-minut” biće i ove godine obezbeđen na zvaničnom sajtu Color Media Communications, a takođe vesti možete pratiti i na Twitter-u i Instagramu putem heštaga #FoodTalkBudva2017.

Kompletan program i satnicu konferencije, kao i informacije o prijavi za učešće možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalkbudva2017

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.