REVIJOM SLAVE ZAITSEVA ZATVOREN PRVI INTERNACIONALNI ETNOLOGY FEST

Veče je otvoreno tradicionalnom ruskom pesmom "Stjep da stjep krugom", koju je izvela Simonida Stanković, multimedijalna umetnica i gošća festivala.

Uvaženim gostima se obratila i Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja Beograd, ističući važnost predstavljanja beogradskoj publici dugogodišnje umetničko delo čuvenog ruskog kreatora visoke mode Slave Zaitseva.

Kao što dolikuje, kraj festivala pripao je najvećoj modnoj zvezdi, proslavljenom ruskom modnom kreatoru Slavi Zaitsevu, koga još zovu i "crveni Dior".

Slava je istakao veliko zadovoljstvo svojeg dolaska i nastupa pred mnogobrojnom beogradskom publikom, jer je nakon daleke 1966. ponovo u Beogradu i da je za ovakvu specijalnu reviju u okviru tematskog festivala speremio da prikaže presek njegovog rada iz proteklih 30 godina.

Takođe je istakao da će predivni kostimi koje video tokom Etnology Festa, biti dodatna inspiracija za njegove nove kolekcije, pogotovo oni koje je video prvog dana festivala, a to je kolekcija narodnih nošnji – Ethno Coutute Kolo.

Na sinoćnoj reviji kolekcijom "Izvori", predstavljena je retrospektiva modela na temu ruske narodne nošnje, stvaranih tokom tri decenije stvaralačkog rada. U njoj su objedinjeni folklorni krojevi, dekorativni ruski ornamenti, cvetni motivi, krzno i bogati ukrasi koji daju novi smisao nacionalnoj tradiciji, a sve sa dubljim ciljem očuvanja ručne zanatske tehnike.

Publika je defile ispratila aplauzom i ovacijama i time pokazala oduševljenje prikazanim modelima i čitavom kolekcijom.

Na samom kraju, autor festivala Goga Grubješić, vidno i sama zadivljena Slavinom revijom, podelila je zahvalnice svim učesnicima koji su u toku 4 dana festivala pokazali da su originalnost i autentičnost suština kulturnog nasleđa: Slavi Zaitsevu, autentičnim gostima iz Jakutije, Simonidi Stanković, Filipu Maksimoviću stilisti revije Sirogojno kao i muzejima koji su ugostili ovaj originalan festival - Muzeju nauke i tehnike i Etnografskom muzeju Beograd.

Pogledajte još