ZAJEDNIČKA VEŽBA: NATO ocenjivao spremnost pripadnika Vojske Srbije

Dvonedeljna vežba završena je danas na poligonu "Borovac" kod Bujanovca, a njen cilj je bio da se stekne uvid u nivo gotovosti i operabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO.

Kako su naveli u NATO kancelariji u Beogradu, u zajedničkoj vežbi učestvovala je Komanda združenih snaga u Napulju (Italija), Komanda kopnenih snaga u Izmiru (Turska) i Komandu združenih snaga u Brunsumu (Holandija), kao i predstavnici zemlja članica Alijanse i partnera poput Srbije, Kanade, Francuske, Nemačke, Crne Gore, Sjedinjenih Država i Austrije.

Ocenjivano je više od 250 pripadnika Vojske Srbije, pripadnici inženjerske i pešadijske čete, kao i vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane.

Tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena (Vojska Francuske) iz Komande združenih snaga u Napulju.

- Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam - rekao je potpukovnik Estuar.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno.

Kako su naveli u NATO, Srbija koristi ovaj mehanizam od 2011. godine, kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Izvor: Blic.rs
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još