Vojvođanska banka predstavila prvi izveštaj o održivom poslovanju

Banka je prva finansijska institucija u našoj zemlji koja je formirala Sektor društveno odgovorno poslovanje i jedna od retkih u Srbiji koja je ovu važnu oblast uvrstila u dugoročnu poslovnu strategiju. Usvajanjem i prihvatanjem ovakvog opredeljenja, prema rečima Marinosa Vathisa, predsednika Izvršnog odbora, Vojvođanska banka je iskazala želju da pored stremljenja ka ekonomskom napretku, ne zapostavi aktivnosti unapređenja uslova života i zajednice u kojoj posluje.

„Kao odgovorna finansijska institucija opredelili smo se da budemo među liderima društvene odgovornosti, svesni činjenice da možemo i moramo da utičemo na ostvarenje globalnih ciljeva definisanih od strane Ujedinjenih nacija. Ovim izveštajem sveobuhvatno i realno su predstavljeni naši napori i postignuti rezultati. Ovaj dokument, omogućava nam da na veoma transparentan način sagledamo učinjeno. Istovremeno nam ukazuje u kom pravcu da postavimo nove izazove u narednim godinama“, rekao je Vathis.

„GRI metodologija izveštavanja, korišćena za izradu izveštaja, pokazala je da su najveća snaga naše kompanije  upravo naši zaposleni, tačnije njih 1.500. Oni su učestvovali u velikom broju volonterskih akcija, a Banka je kroz projekat „Budi svoj“ nastavila da podržava mlade bez roditeljskog staranja u potrazi za prvim zaposlenjem. Od ove godine podržavamo i programe UNICEF-a u Srbiji za srećnije odrastanje svakog deteta“, istakla je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke, zahvalivši se pritom Nevenu Marinoviću, direktoru „Smart kolektiva“, koji je Banci pružio neprocenjivu pomoć i podršku prilikom izrade ovog složenog dokumenta.

„Za UNICEF, partnerstvo i saradnja sa finansijskim institucijama i bankama ima za cilj da dečija prava budu u središtu programa održivosti kompanija, kao i njihovo uključivanje u poslovne agende. Drago mi je što izveštaj, koji je predstavljen danas, odražava posvećenost Vojvođanske banke održivom poslovanju i predstavlja doprinos održivoj budućnosti“ rekao je Michel Saint-Lot, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji.

Na događaju je prikazan i film „Odgovorno u kulturi“, o saradnji sa Galerijom Matice srpske, u okviru koje je Vojvođanska banka ovoj značajnoj ustanovi poverila popis, obradu i katalogizaciju svojih 600 dela najznačajnijih nacionalnih slikara, a o samom projektu i saradnji sa Bankom govorila je i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije.

Pogledajte još