Upriličena donatorska večera Bitefa i I&F McCann Grupe

Bitef svake jeseni obeležava ne samo domaću kulturnu scenu već je deo svetske baštine i jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih festivala. Cilj je da se tokom vremena održe najviši umetnički standardi, spoj eksperimentalnih i tradicionalnih pozorišnih formi, kroz putovanje koje traje već pola veka,a koje su pokrenuli osnivači Bitefa, Mira Trailović i Jovan Ćirilov.

Prvi korak u tim naporima je osnivanje KLUBA PRIJATELJA BITEFA i održavanje donatorske večere, kao i aukcije NOVIH POZORIŠNIH TENDENCIJA.

Prihod od aukcije biće uložen u realizaciju Bitef programa kako bi Beograd i sledećeg septembra bio domaćin najznačajnijim svetskim pozorišnim umetnicima.

Prva donatorska večera Bitef festivala uspešno je održana u hotelu Square Nine, uz podršku prijatelja festivala I&F McCann Grupe. Na donatorskoj večeri koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, brojne ličnosti iz poslovnog, umetničkog i javnog života prikupljena su sredstva koja će biti usmerena u realizaciju programa Bitef festivala. U okviru donatorske večere održana je aukcija dela naših poznatih umetnika Vladimira Veličkovića, Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora Veličkovića, kao i plakata i kataloga prvog izdanja Bitefa iz 1967. godine koji je dizajnirao Vladislav Lalicki. Iznenađenje aukcije bili su specijalna Bitef iskustva, putovanje sa Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa na studijsko putovanje i pozorišna radionica za 10 osoba u Bitef teatru sa timom Bitef teatra i poznatim umetnicima. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica najavio je formiranje Kluba prijatelja Bitefa.

Okupljenima su se, između ostalih, obratili Miloš Latinović, direktor Bitefa, osnivač I&F McCann Grupe Srđan Šaper, kao i naš proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

Direktor Bitefa Miloš Latinović, pozdravljajući okupljene goste, preneo je svoju zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i rekao:

- Nama u Bitefu ovo daje nadu da na putu na kome smo, nismo sami i uverava nas kako da je u našem društvu sazrela svest o neophodnosti podrške kulturi od strane biznisa, javnih ličnosti, diplomata i politike.

Obraćajući se okupljenima kao prijatelj Bitefa čija je kompanija podržala festivala Srđan Šaper, rekao je:

- Bitef je deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu. Bitef su sva beogradska pozorišta zajedno i sva svetska pozoriša u Beogradu. Bitef smo mi ovde, kao građani Beograda, privremeni ili stalni, i kao građani sveta definitivno i za uvek. Zato podržati Bitef znači podržati nas same da doprinesemo boljem i širokogrudijem društvu, otvorenijem, pametnijem, produhovljenijem.

Svetozar Cvetković dirnuo je sve prisutne svojim rečima i pozvao da se pridruže podršci Bitefu govoreći o njemu kao stvaraocu tog „sveta“ koji ne bi postao da 1967. godine Mira i Jovan nisu došli na ideju da „Svet“ naprave u Beogradu. Na kraju je istakao važnost ovog događaja koji je okupio eminentne ličnosti iz današnjeg Beograda rekavši:

- Klica za jedan takav Bitef velike ambicije, ne preživljavanja da bi se opstalo, već jednog novog hrabrog I beskompromisnog života ovog festivala posadjena je u godini koja nam lagano izmiče. Kakvo će drvo izrasti iz posadjene dobre volje, znanja i ambicije onih koji ga vode zavisi i od svih nas! Zato danas dajmo Beogradu šansu, pružimo Bitefu ruku I ono što naše srce može da zahvati u toj ruci.

Ivan Medenica se ukratko osvrnuo na uspehe 51. Bitefa i predstavio šta nas sve očekuje na 52. Bitefu, i najavio da će 13. decembra u Rimu u okviru dodele Evropske nagrade za pozorište - Premio Europa per il Teatro, međunarodnom tribinom biti obeleženo 50 godina od osnivanja Bitefa.

Donatorskoj večeri su, između ostalih, prisustvovali i Ambasador Crne Gore, Ambasador Švajcarske, predstavnici kompanija Raiffaisen bank, L’Oreal, Ahold-Delhaize, Telekom Srbija, Coca Cola HBC Srbija, Color Press Group, Fox, Carnex, Wiener Städtische osiguranje, slikari Uroš Đurić, Vuk Vidor Veličković, glumci Svetozar Cvetković, Tamara Vučković, Slaven Došlo, Isidora Minić, Branka Pujić, Maja Šuša, Milan Lučić, Biljana Srbljanović spisateljica, Robert Čoban i drugi.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još