Neke promene na koži mogu biti znak za uzbunu: Kada je vreme da posetite dermatologa?

Međutim, neke promene na koži mogu biti znak za uzbunu.

Imate osip koji traje više od nedelju dana

Ako na bilo kom delu kože imate osip koji vas svrbi i traje više od sedam dana, obvezno potražite pomoć lekara.

Imate crvene mrlje na telu

Crvene mrlje koje se pojavljuju na licu i vratu mogu biti povezane sa stresom, određenom alergijskom reakcijom ili pak s osipom koji imate. Bez obzira na uzrok, posetite dermatologa, pogotovo ako se mrlje šire.

Vaša je koža preosetljiva

Ako imate problema da pronađete pravi proizvod za negu svoje kože, onda obvezno posetite dermatologa koji će vam propisati pravi proizvod.

Vaša koža je iznenada puna bubuljica

Ako oduvek imate čistu kožu, a odjednom primetite da imate puno bubuljica, proverite ih kod dermatologa. Akne kao poremećaj u radu lojnih žlezda nisu samo estetski, već su i zdravstveni problem.

Akne se ne smiruju

Ako bezuspešno lečite svoje akne, recite svom doktoru može li vam prepisati novu kremu ili lek. Akne se mogu potpuno izlečiti, ali samo uz odgovarajući tretman i upornost.

Niste sigurni da li su akne "samo" akne

Možda je u pitanju alergija za koju smatrate da su akne ili je reč o infekciji koju je malo teže lečiti. Ako sumnjate da je u pitanju nešto više od akne i vaš proizvod koji upotrebljavate za lečenje i negu ne deluje, posetite dermatologa.

Zapamtite da je koža jedan od najboljih pokazatelja sveukupnog zdravstvenog stanja.

Imate opekotinu na telu koja ne prolazi

Zavisno o stepenu oštećenja, opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalnim komplikacijama. Međutim ako se pravilno leči, unutar nekoliko dana opekotine bi trebalo da zaraste. Ako kod vas to nije slučaj, obvezno posetite doktora.

Gubite mnogo kose

Neobjašnjivo, iznenadno i izraženo ispadanje kose može biti zabrinjavajuće. Ako niste pod stresom ili niste promenili ništa u svojoj rutini za negu kose, a ipak je gubite, nemojte čekati da postane gore. Ako sumnjate da nešto nije u redu, posetite dermatologa koji će vam pogledati vlasište i ustanoviti u čemu je problem.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još