Bačka Palanka

Bačka Palanka se nalazi u jugozapadnom delu Bačke. Smeštena je na obali Dunava, 40 km od Novog Sada, na regionalnom putu koji ide od Novog Sada prema Iloku. Geografski položaj Bačke Palanke  veoma je povoljan, jer se nalazi pored Dunava, evropske rečne arterije i na raskrsnici važnih drumskih saobraćajnica.

Prvi pisani izvori o Bačkoj Palanci su iz 1486. godine, kada se naselje zvalo Pešt Ujlak ili Iločka. 1583. osvajaju je Turci i na ruševinama starog naselja podužu svoje utvrđenje koje nazivaju "Turska Palanka". 1687. naselje je oslobođeno od Turaka, a potom ga naseljavaju Srbi koji su 1690. godine došli pod vođstvom Arsenija Čarnojevića. Te godine naselje se pominje kao "vikus" Palanka (selo Palanka), a to je i prvi pisani pomen naziva Palanke koji je ostao i danas.

Turisti koji dođu u Bačku Palanku mogu da posete Muzej sa preko 8.000 predmeta razvrstanih u paleontološku, arheološku, numizmatičku, etnološku, istorijsku i likovnu zbirku, kao i biblioteku "Veljko Petrović" sa preko 135.000 publikacija.

Od kulturnoistorijskih spomenika ističu se pravoslavna crkva izgrađena između 1783. i 1787. godine u baroknom stilu, katolička crkva (1782-1784) takođe u baroknom stilu i evangelistička, odnosno protestantska crkva iz 1893. godine.

Najveći dar prirode Bačkoj Palanci je reka Dunav. Uz dunavsko jezero Tikvara izgrađen je kompleks "Tikvara", koji pruža brojne sportske, rekreativne i zabavne sadržaje.

Na teritoriji opštine postoji veliki broj arheoloških, etnoloških i kulturnih spomenika među kojima su najznačajniji arheološki lokalitet nadomak Čelareva, takozvana "Avarska nekropola" i stara kuća u Neštinu, biser srpske arhitekture iz prve polovine 18. veka. U Čelarevu se nalazi i dvorac Dunđerski.

Karađorđevo se nalazi 10 km severozapadno od Bačke Palanke. To je specijalni rezervat prirode i poznato lovište jelena, muflona, divljih svinja i pernate divljači. Ribolovni tereni Karađordeva u rukavcima Dunava bogati su somom, smuđom, šaranom, štukom.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka
Veselina Masleše 8, 21400 Bačka Palanka
021/ 6045 933, faks: 021/ 750 616
mailto:toobap@ptt.yu
http://www.toobap.org.yu

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još