Beograd

Na svom 1172. kilometru Dunav stiže do Beograda, glavnog grada Srbije, njenog političkog, ekonomskog, kulturnog, naučnog i najvećeg turističkog centra.

Beograd je smešten na više brdovitih uzvišenja nego Rim, na dve velike reke, Dunavu i Savi, s plodnom ravnicom i bogatim zaleđem, na prirodnoj raskrsnici vodenih i kopnenih puteva. Bio je izazov za sve narode koji su krstarili ovim krajevima. Tokom cele svoje istorije bio je meta različitih osvajača, pedeset puta rušen i ponovo podizan. I zato u njemu ima mnogo tragova, ali ne i spomenika prošlosti. Prva naselja na prostoru današnjeg Beograda datiraju iz 4. milenijuma pre n.e. Nekadašnji keltski Singidunum nije sačuvao mnogo spomenika svoje prošlosti, rimskih i srednjovekovnih građevina gotovo i da nema, a od duge turske vladavine ostala je tek poneka. Nisu samo ratovi i razaranja menjali njegov izgled, već je to učinilo i vreme i s njim novi talas civilizacije.

Najbolje je očuvano staro jezgro Beogradske tvrđave, podizane vekovima, na kojoj je svaki od osvajača ugradio nešto svoje, autentično. Ističe se lepo uređen park Kalemegdan, više tvrđavskih kapija, sat-zvonik, stari rimski bunar, crkva Ružica, barokna kapija i srednjovekovna kula Nebojša, kao i spomenik Pobednik, novijeg datuma. Predajom ključeva knezu Mihailu na Kalemegdanu, Beograd je 1867. godine prešao iz turskih u srpske ruke.

Od sakralnih objekata naznačajniji je Hram svetog Save, čija se izgradnja, započeta 1894, tek sada bliži kraju. Taj najveći pravoslavni hram na Balkanu može da primi 12.000 vernika.

Istorijski kompleks tvrđave i hram povezuje niz ulica i trgova koji čine dinamični poslovni, trgovački i životni centar grada: pešačka zona Knez-Mihajlove ulice, Trg Republike s Narodnim pozorištem i Narodnim muzejem, plato Terazije i ulica Srpskih vladara.

Za odmor i rekreaciju posebno je privlačna Ada Ciganlija, jedno od omiljenih beogradskih izletišta, izuzetan model urbanog poluostrva sa veštačkim jezerom, istinska prirodna oaza, na svega 4 km od centra grada. Ada Ciganlija je idealna za duge šetnje, raznovrsne sportske aktivnosti i provod, a preko leta postaje najveća plaža u gradu.

Na zapadnom prilazu Beogradu, na obali Dunava, nalazi se Zemun, koji je danas deo Beograda. Kao naselje datira još iz neolita, a njegova istorija, kao grada u savremenom smislu, počinje 1717. godine, ulaskom Zemuna u sastav Habzburške monarhije. Bio je pogranični grad između Turske i Austrije. Najstariji objekat u Zemunu je tvrđava, koja se pominje još u 9. i 11. veku, u čijoj se sredini nalazi Milenijumska kula, koju su podigle mađarske vlasti 1896. Sa nje se pruža impresivan pogled na tok Dunava, panonsku ravnicu i Beograd. Staro gradsko jezgro budi sećanje na dobra stara vremena, kojem ritam velegradskog života daje poseban šarm. Ukras ovog dela Dunava je Veliko ratno ostrvo, na čijem je gornjem špicu velika uređena peščana plaža Lido.

Danas je Beograd dinamičan grad sa bogatim kulturnim i sportskim životom. U gradu se održavaju ugledni međunarodni umetnički skupovi: festival novih pozorišnih tendencija BITEF, muzički festival BEMUS i filmski festival FEST. On je jedna od svetskih prestonica sporta, naročito košarke, odbojke, vaterpola i rukometa. Beograd je grad poznatih sportskih klubova Partizan i Crvena zvezda i domaćin mnogih svetskih i evropskih prvenstava.

Beograd ima 50 muzeja, 25 stalnih izložbenih galerija i zbirki, dvadesetak pozorišnih scena, desetine biblioteka, više međunarodnih pozorišnih, filmskih, džez, dečjih, muzičkih festivala, dva univerziteta sa 32 fakulteta, preko 900 sportskih objekata, veliki broj parkova i izletišta. Beograd je i kongresni grad. Kongresni Centar "Sava", sa 15 sala i 7.000 mesta, opremljen je najsavremenijim uređajima i bio je domaćin više od 4.500 skupova.

Beograd nije grad koji će vam ostati u sećanju ako se prepustite samo turističkim vodičima i razgledate ga iz perspektive turističkih autobusa. Beograd traži da ga lično upoznate, jer će vam, tek tada, pokazati nešto više od svog predivnog položaja na dve reke i prijatne arhitekture centra grada. Upoznaćete ono što je u njemu najvrednije i zbog čega ga mnogi nazivaju Barselonom Istočne Evrope - vedre i društvene ljude koji zrače gostoprimstvom.

Beograd se ne trudi da od gosta sakrije svoje pravo lice. Jedan je od retkih gradova na Balkanu koji ne skriva, već poštuje svoju uzbudljivu istoriju, svoje bogato kulturno nasleđe, i s ponosom ističe svoj neodoljiv balkanski duh. Bez obzira koliko vremena provedete u njemu, upoznaćete pravi grad u kome ljudi stvarno žive, a ne sliku grada namenjenu turistima. Jer u Beogradu ne postoje mesta rezervisana samo za turiste. Ono što rade, kupuju, jedu, pričaju, vole ili mrze, ono što ih ljuti ili zabavlja, Beograđani otvoreno dele, ne samo međusobno, već i s posetiocima.

Zato u Beogradu gost nema vremena da se oseća strancem. Zanosna životna matica grada ga povlači za sobom - u šetnju centralnom Knez-Mihajlovom ulicom, na druženje u nekom od kafića u poznatoj ulici Strahinjića Bana, u kupovinu hrane na nekoj od živopisnih pijaca, na vožnju biciklom duž atraktivnih biciklističkih staza na rečnim obalama, na ručak u jedinstvenom ambijentu stare boemske ulice Skadarlija. A za večernju zabavu ne brinite. U Beogradu možete, uz raznovrsnu muziku, da igrate svakog dana tokom svih nedelja u godini. Možete birati između najsavremenijih muzičkih trendova, muzike 60-tih i 80-tih i narodne muzike. Poseban doživljaj su noći na nekom od splavova poređanih duž obala Save i Dunava, gde ćete, uz muziku trubača, dočekati rane jutarnje sate.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija Beograda
Dečanska 1, 11000 Beograd
011/3248 404, 629 992, faks: 011 3248 707
mailto:office@belgradetourism.org.yu
www.belgradetourism.org.yu, http://www.tob.co.yu

Turistički informativni centri Turističke organizacije Beograda:

Podzemni prolaz ispod palate "Albanije" 011/ 635 622,
635 343
Makedonska 5 011/ 3343 460
Aerodrom "Beograd" 011/ 2097 638
Glavna železnička stanica 011/ 3612 732
Savsko pristanište-Karađorđeva ulica period rada (mart-novembar) 

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još