Bela Crkva

Belocrkvanska kotlina spuštena je između Vršačkih planina na severu, do Dunava na jugu i Karpatskih planina na istoku. Kroz belocrkvansku kotlinu protiču reke Karaš i Nera, a preseca je i kanal Dunav - Tisa - Dunav. Kao tle nekadašnjeg Panonskog mora, zemljište oko Bele Crkve pruža povoljne uslove za razvoj vinogradarstva i voćarstva.

Bela Crkva se nalazi na krajnjem jugoistoku Vojvodine. Udaljena je 96 km od Beograda, 50 km od Smedereva i 35 km od Vršca.

Bela Crkva i okolina imaju umereno kontinentalnu klimu koju karakterišu duga i topla leta, nešto hladnija i snegovita zima, kraća proleća i toplija jesen. Klimi ovog kraja posebnu specifičnost daje košava. To je jak, suv i slapovit vetar koji duva i do tri nedelje.

Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine Belu Crkvu jedinstvenom destinacijom za turiste.

U okolini Bele Crkve postoji šest veštačkih jezera, nastalih u udubljenjima iz kojih se vadio šljunak. Različite su veličine i dubine. Glavno jezero je urbanizovano. Tu se nalaze turističko naselje, autokamp, uređena plaža i plivalište. Tokom letnje sezone organizuju se škole plivanja i jedrenja. Vračevgajsko jezero ima auto kamp, restoran i bungalove "Oaza". Plaža je šljunkovita, a za najmlađe goste postavljene su ljuljaške, klackalice i tobogan. Jezero "Šljunkara" je najveće. Mali broj urbanih sadržaja upotpunjuje prirodnu okolinu ovog jezera, okruženog vrbama. Šaransko jezero, sa svojom netaknutom prirodom, je raj za porodične izlete i pecaroše. U Novom jezeru još uvek je u toku eksploatacija šljunka, pa ga posećuju  samo pecaroši.

U samoj Beloj Crkvi može se obići Gradski muzej, najstariji Vojvodini (1877), pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla, rimokatolička crkva sv. Ane, ruska crkva evangelista Jovana Bogoslova i rumunska crkva. Vidikovac iznad grada pruža pogled na panoramu grada i belocrkvanska jezera, sve do Dunava.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav nalazi se na desetak kilometara od grada. To je pravi raj za ribolovce. Dunav, uvek primamljiv i atraktivan, udaljen je svega dvanaest kilometara od grada. Riblji specijaliteti i vožnja skelom preko Dunava nezaboravan su doživljaj. Nedaleko od Bele Crkve je Stara Palanka, alasko naselje na Dunavu.

U Beloj Crkvi se održavaju tradicionalne manifestacije - "Lov na Besija", legendarnog soma kapitalca kojeg je više ribara videlo, ali ga niko nije mogao upecati, "Karneval cveća" i druge.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Bela Crkva
Proleterska 2, 26340 Bela Crkva
013/851 777
mailto:toobc@neobee.net
http://www.belacrkvatourism.org  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još