U ČEMU JE TRIK: Muškarci i žene boje vide drugačije

Za nju, plava je kobalt, tirkizna, azurna, nebo, teget. Za njega, plava je samo plava. Isto važi i za sve druge boje jer muškarci i žene zaista vide boje drugačije.

Kao što su muškarci bolji u primećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. Razlog za to je evolucija. U lovačko sakupljačkim društvima žene su bile zadužene za prikupljanje voća i povrća, pa je veština brzog uočavanja različitih nijansi bila veoma poželjna, jer bi izbor pogrešne biljke mogao da znači smrt za porodicu. Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju boje drugačije.

Blizu pet odsto populacije pati od slepila kad su boje u pitanju. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumeva neregistrovanje crvene i zelene boje, pogađa svakog 12. muškarca i tek svaku 200. ženu.

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava. Muškarci sve tople boje vide "crvenije" nego žene, dok pripadnice lepšeg pola svet boje u žuto. Takođe, u očima dama, zelena je "zelenija".

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još