Studio B proslavio 40 godina

Da li je u pitanju repetitor ili šta već, pitali su se mnogi Beograđani koji su tokom osamdesetih godina u sitne sate slušali program Studija B. Repetitor je na sreću tehnike ostao čitav, a ono što je uzbunilo javnost bila je samo malo čudnija muzika, koja je parala uši građana naviklih na Evroviziju i mnogobrojne festivale zabavne i narodne muzike koji su se tih godina održavali širom Jugoslavije.

Prava muzika i prave vesti

Ono što je tokom osamdesetih paralo uši u muzičkom smislu, s ciljem buđenja svesti građanske klase, tokom turbulentnih devedesetih paralo je više od ušiju. Radio sa vrha Beograđanke koji je prvi emitovao program 24 sata, koji je prvi puštao malo "čudniju muziku", pa potom i neke "čudne vesti", proslavio je 1. aprila 40. rođendan koncetom u Domu omladine Beograda.

Svi oni koji su bar nekoliko puta čuli "Diskomer", ili "Tajanstveni voz", ali i "Beograde, dobro jutro" Duška Radovića ili "penzionersku majku" Đoku Vješticu, nisu bili previše iznenađeni kada su se na rođendanu Studija B pojavili bendovi, koji bez problema pune najveće hale u Srbiji, ali i grupe koje posle 30 godina rada i dalje više vole da zasviraju u nekom podrumu ili skromnom klubu.

Rokerska žurka

Tokom četiri sata na bini sale Amerikana smenjivali su se Van Gogh, Žene kese, Darkwood Dab, E- play, Svi na pod, Marčelo & Filter Crew i Disciplin a kitschme. Bendovi različitog usmerenja imaju jednu zajedničku crtu - Studio B. I kao što reče nekadašnja novinarka Studija B Dubravka Marković "Studio B je stanica koja javlja da je negde pukla cev, ali i stanica koja je u mnogome zaslužna za rokenrol na ovim prostorima".

Da nisu bitni samo dobri honorari ili kamere MTV- ja potvđuje "Van Gogh"«.

- Vreme i mesto 2001. godina Zaječarska gitarijada, tri sata ujutro. Kiša je padala do jedan iza ponoći, užasno hlado, na lokalnom fudbalskom terenu od 1.000 do 1.500 promrzlih klinaca. Neko iz organizacije je pobegao s lovom, nije imao para da plati nastup bendova finalne večeri. Posle tri ujutro jedan bend izlazi na scenu, publika pali upaljače i kreće magija - ovako je muzički urednik Studija B Slobodan Konjović najavio nastup grupe "Van Gogh". I zaista u kratkom i energičnom nastupu "Van Gogh" je pokazao kako izgleda rokerska magija, koja je počela velikim hitom "Tragovi prošlosti".

Posle rokerskih rifova na scenu stupa bend Žene kese, koji poziva u "disko i Kraljevića Marka". Grupa koju su kritičari ocenili kao muzičare koji sviraju pre svega zarad sopstvene zabave i zadovoljstva, pokazala je da voli i rođendane. Snažni i melodični gitarski rifovi, ali i dobro zezanje ili poigravanje sa predrasudama.
Grupa “E – play”, donela je na rođendan minimalističke tekstove, psihodelične gitare, jaku ritam sekciju, sve u svemu još jedna sočna kora u rođendanskoj torti Studija B.

Život počinje u 40.

Čast da ugasi svećice na torti Studija B pripala je bendu “Darkwood Dab”. Beogradska alternativa koja se ponekad poigrava sa mejnstrimom. Jednostavno, bez previše dokazivanja i opet dobro. Stari majstori sada dokazuju da život počinje u 40.

Laku notu nekog osvežavajućeg voća u tortu Studija B donela je grupa “Svi na pod”. Bez određenog muzičkog žanra, s muzikom koja izmiče normama i pravilima, uostalom važna je samo dobra muzika i “da piješ vino ispod slamnatog šešira”.

I dok je sve ovo možda bila više priprema za pečenje torte, situaciju su konačno zakuvali reperi, oni koji “ne idu na plan B da se učlane u redove te i te stranke”, ali pišu bestseler knjige “Marčelo & Filter Crew”.
- Možemo i mi da se veselimo kao narodnjaci i još bolje - bilo je dovoljno da Marčelo uz nekoliko početnih tonova “Pozerišta” podigne pomalo splaslu atmosferu. A i čulo se da je Partizan pobedio. Iskreno bez pretenzija da sve objasni, ali sa žarkom željom da kažu sve – to je Marčelo & Filter Crew.

Moral buka i bunt

Ako je Marčelo bio mašinovođa večeri, mesto mašine pripalo je “Disciplini kičme”. Uz prve strofe “nemoj da bacaš betonske cigle, s vrha svoje zgrade, polupaćeš auto, a možda i ljude”, Koja je dokazao zašto je neprikosnoveni majstor u kuhinji domaćeg roka, ali možda i muzičar zbog kojeg su mnogi počeli da slušaju Studio B.

Red pesama, koje ste već možda pomalo zaboravili, pa red novijih nota, maestralno muziciranje. Moral, buka i bunt u borbi protiv kakofonije, s ciljem da pokažu da je muzika važnija od video spota. Upornost i tvrdoglavost, bez dodvoravanja publici i naravno bar malo talenta, recept kako opstati u rokenrolu.

Srećan rođendan Studiju B!

Tekst: Danijela Tadić

Pogledajte još