POČINJE TRKA ZA "EVROSONG": Srbija 20. februara bira predstavnika za takmičenje u Lisabonu

Na konkurs se prijavilo 75 učesnika, a stručni žiri i publika biraće između 17 kompozicija. Učestvuju Ivan Kurtić (pobednik prve sezone "Pinkovih zvezda"), Boris Režak, Danijel Pavlović (brat Marije Šerifović), Sanja Ilić i "Balkanika", Srđan Marjanović, "Osmi vazduh i drugari", Dušan Svilar, Saška Janković (učesnica "Prvog glasa Srije"), "Koktel Balkan", Lana i Aldo, "Sevdah bejbi", "Lord", Igor Lazarević, Maja Nikolić, BASS, "Viber i di-džej Niko Bravo", kao i Rambo Amadeus i Beti Đorđević.

Slavna džez pevačica, koju publika zna po hitu "Počnimo ljubav iz početka", na nacionalnom izboru nastupiće s pesmom "Nema te" zajedno sa Rambom Amadeusom.

- Prijatno sam iznenađena, nisam očekivala, ali ponovo mi se dešavaju čuda u životu - kaže Beti Đorđević.

- Kompozicija je u džez-fank maniru, a Rambo repuje u delu pesme. Snimili smo je još jesenas i nije bila namenjena za ovo takmičenje, ali je Rambo naknadno odlučio da se prijavi za "Beoviziju". Takvi festivali su uglavnom rezervisani za mlađe izvođače, nije mi bilo ni na kraj pameti da se angažujem u tom smislu. Ispala sam iz štosa, nemam ambiciju da se takmičim na "Pesmi Evrovizije", ovo je najbolji način da se pesma čuje kako treba.

Posle devet godina, Srbija će ponovo na "Beoviziji" birati predstavnika za "Evrosong", koji će od 8. do 12. maja biti održan u Lisabonu. Pop pevačica Maja Nikolić takmiči se s pesmom "Zemlja čuda" Vladimira Graića Graje, koji je kompozitor "Molitve", s kojom je Marija Šerifović pobedila 2007. na "Evrosongu" u Finskoj.

- Mnogi će se iznenaditi, biće to potpuno nova Maja, sa svetskom pesmom, svetskim nastupom i svetskim kostimom - kaže Nikolićeva.

- S obzirom na to da sam poznata po baladama i da sam na 26 festivala pobeđivala sa Grajinim baladama, sada smo odlučili da iznenadimo publiku brzom pesmom, koja će biti hit na prvo slušanje. Neka pobedi najbolji, ali ako bog da da ja pobedim, obećavam da ću dovesti "Pesmu Evrovizije" ponovo u Srbiju, jer naša zemlja to zaslužuje. RTS je na čelu sa Oliverom Kovačević odradio veliki posao i ponosna sam što se "Beovizija" vraća na velika vrata, jer je ovako veliki pop festival nacionalnog karaktera potreban Srbiji.

Selekciona komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS preslušala je sve kompozicije koje su prisigle na konkurs. Radovi su bili potpisani šifrom tako da su imena autora bila nepoznata, pa je tek nakon izbora kompozicija otkriven identitet autora muzike i teksta. RTS ima pravo, da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili nastupa izvođača, odabere drugu kompoziciju ili drugog izvođača.

Izvor: Novosti
Foto: Logo/Evrosong

Pogledajte još