MALA REKORDERKA: U GAK "Narodni front" rođena beba teška samo 350 grama

Prema rečima načelnice porodilišta u GAK "Narodni front" prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje devojčice, rođene u 28. nedelji, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, pre određenog termina, navodi "Blic" dodajući da je uspela da dostigne druge stupnje razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

- Zastoj u rastu je jako redak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 nedelja - rekla je Rakić.

Kako je objasnila, u 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma.

- Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svet i sada je u relativno dobrom stanju - dodala je Rakić.

Ona je istakla da je beba premeštena na Institut za neonatologiju.

- Prema saznanjima naših lekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice - istakla je profesorka.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a pre nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. nedelji u GAK u Višegraskoj sa samo 470 grama zbog greške lekara, dodala je Rakić.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još