Rejkjavički sindikat na INmusic #13

Reykjavíkurdætur ili u doslovnom prevodu "kćeri Rejkjavika", šokira i impresionira već samom pojavom na pozornici. Reykjavíkurdætur osnovale su tri devojke 2013. godine, a broj članica ovog neobičnog sastava u međuvremenu se popeo na šesnaest. Dinamične su Islanđanke najpoznatije po svojim provokativnim pesmama, u kojima progovaraju, između ostalog, o politici, feminizmu i seksualnom zlostavljanju. Tako je pesma "Drusla", ili u prevodu "Drolja", postala himnom islandskog marša protiv licemerja iskazanog prema ženskoj seksualnosti, odnosno slut-marcha. Ne čudi stoga što veću popularnosti uživaju u ostatku Evrope i sveta u odnosu na njihovu domovinu.

Devojke često mijenjaju dinamiku svojih nastupa izmenjujući se na pozornici kao solistkinje, dueti, trio ili pak šesnaesterac. Prvi singl "Reykjavíkurdætur" objavljen je 2013. godine te je deo prvenca RVK DTR iz 2016. godine.

One će nastupiti u okviru Europavox projekta čiji je INmusic festival ponosni partner. Europavox projekt predvođen Europavox Festivalom sufinansiran je od strane Evropske komisije kao važan program za podsticanje međuevropske saradnje i doprinos savremenoj kulturi i muzici. Sve šareniji i zabavniji Jarun u junu 2018!

Foto: Promo

Pogledajte još