OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Roditelji zabrinuti za bezbednost dece zbog internet izazova

Roditelji đaka jedne beogradske škole sledili su se kada su pročitali pismo učiteljice koja ih upozorava da se deca igraju veoma ekstremnih igara koje su opasne po život!

- Posebno želim da upozorim roditelje na različite „izazove“ koji se pojavljuju, a koji decu ozbiljno ugrožavaju, kroz različite „zadatke“, često opasne i po život. Na primer: igra davljenja - ko će duže da izdrži da se ne onesvesti dok mu stežu vrat; žvakanje teškog praška za veš u kesicama. Deca su ovim izazovima podložna, jer žele da se dokažu, da dobiju priznanje i budu prihvaćena u društvu - navela je učiteljica.

Primivši informaciju, roditelji su se šokirali i uplašili za bezbednost svoje dece, a neki od njih su pismo podelili na društvenim mrežama kako bi upozorili i druge da povedu računa.

Gordana Plemić, predsednica udruženja Roditelj, kaže za Kurir da je kod ovakvih situacija najvažnija saradnja između roditelja i škole.

- Iako je reč o vrlo nezgodnoj temi, škola i učiteljica su pokazale interesovanje, primetili šta se dešava i učiteljica je odmah obavestila roditelje. To je dobar primer, i najvažnije da škole i roditelji imaju dobru saradnju, da ona bude što jača i što čvršća. U suprotnom, ako roditelji odu na jednu stranu, nastavnici na drugu, u sredini ostaju deca prepuštena sama sebi - kaže Plemićeva.

Deca to rade da bi bila popularna, ali su roditelji dužni da ih usmere i nauče ih kako da odreaguju usled ovakvih izazova, kaže psiholog Aleksandar Šibul.

- Ovo su sporadični događaji, ali uvek je važno reagovati na vreme. Deca su sklona svakakvim rizicima i izazovima, ali da bi znala da kažu „ne“, neophodno je razgovarati sa detetom, učiti ga, osnaživati ga, davati mu dovoljno pažnje da ne bi moralo u ovakvim lošim akcijama da se dokazuje i da traži pažnju i popularnost - naglašava Šibul.

OVO SU RIZIČNI IGRE KOJE IGRAJU

- Plavi kit - osobi se iscrtava kit oštrim predmetom toliko jako da „kit prokrvari“

- Burek udarac: žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenima i po venama na rukama

- Izolir-traka: neko zalepi dete selotejpom i izolir-trakom za zid tako da ne može da se izvuče. Onda se udalji i telefonom snima njegove reakcije dok pokušava da se oslobodi

- Davljenje: deca se takmiče ko će duže da izdrži a da se ne onesvesti dok ga drugi davi

Tatjana Matić: VREBA I DIGITALNO NASILJE

Posebnu opasnost predstavljaju takozvane igre izazova, koje su aktuelne na internetu, upozorava Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu turizma i telekomunikacija.

- One se mogu učiniti zanimljivim i bezazlenim, ali zapravo mogu biti i fatalne. Razumljiva je potreba mladih da ih drugi lajkuju, ali potrebno je da razmisle da li im se ta kratkoročna „slava“ isplati u odnosu na opasnost da ugroze svoje zdravlje i život, da povrede svoje bližnje ili svoju porodicu, ili da trajno naruše svoje ili tuđe dostojanstvo. Zbog toga postoji nacionalni kontakt-centar na broj telefona 19833, na koji se može prijaviti digitalno nasilje - kaže Matićeva.

Izvor: Kurir.rs/Silvija Slamnig

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još