KO ĆE POKUŠATI DA PONOVI MARIJIN USPEH? Srbija večeras bira predstavnika za "Pesmu Evrovizije"!

Srbija će večeras na festivalu “Beovizija” u beogradskom Sava centru izabrati predstavnika za 63. “Evrosong”, koji će od 8. do 12. maja biti održan u Lisabonu (RTS 1 21.00). Ko će u Portugaliji braniti boje naše zemlje i s kojom pesmom, u konkurenciji 17 takmičarskih kompozicija, odlučiće petočlani žiri i publika (odnos glasova 50:50).

U trci za odlazak na evropsko muzičko takmičenje naći će se i grupa “Biber” s pesmom “Svatovi”, kompozitora Rastka Aksentijevića. Numera je u etno-stilu, sa modernim ritmovima, glavni vokal u grupi je talentovana pevačica Kalina Panić, a članovima “Bibera” na sceni pridružiće se i di-džej Niko Bravo. Veliku podršku imali su od Jelene Tomašević, koja im je otpevala prateće vokale i s njima sarađivala na početku karijere.

- Mada se grupa bavi obradama tradicionalne muzike na moderan način, sada sam komponovao originalnu melodiju po uzoru na srpsku tradiciju, a tekst Nikole Burovca takođe se bazira na etno-motivima iz naše poezije, dok je aranžman uradio Boris Krstajić - kaže za “Novosti” vođa “Bibera” Rastko Aksentijević. - To je dobra kombinacija. Ljudima se dopala na prvo slušanje i nadamo se solidnom plasmanu.

Na pitanje kako ocenjuje konkurenciju na “Beoviziji”, Aksentijević kaže:

- Interesantno je i šareno i mislim da će to biti zanimljiv šou. I “Pesma Evrovizije” je veliki šou, dobro je da postoje različiti muzički stilovi i pravci. Nisam stigao natenane da preslušam sve pesme. Neke pesme su dobre na prvo slušenje, neke na treće ili četvrto, a ima i onih koje mi se ne dopadaju.

Aksentijević na “Beoviziji” učestvuje i kao autor pesme “Ni sunca ni meseca” koju peva Ivan Kurtić, pobednik prve sezone “Pinkovih zvezda”.

- Neko kaže da je pesma čist narodnjak, neko da vuče na napolitanski stil, a meni zvuči malo mediteranski - ističe Rastko. - Možda vuče na narodnu muziku, ali je to zbog Ivanovog pevanja i specifičnih ukrasa u glasu. Kad kažu da je pesma narodnjak, to je za mene kompliment, ako uđe u kafanu, biće sjajno.

Velika očekivanja od “Beovizije” ima i Maja Nikolić, koja se takmiči pesmom “Zemlja čuda”, kompozitora Vladimira Graića Graje. Pevačica je za “Novosti” rekla da će, ukoliko pobedi, ponovo dovesti “Evrosong” u Srbiju. U svoju kompoziciju veruje i Danijel Pavlović:

- Konkurencija na “Beoviziji” je izuzetno jaka, neka pobedi najbolji. Pevaću lepu, emotivnu baladu sa srpskim motivima i verujem u nju.

FAVORITI “BALKANIKA” I “BIBER”

Sudeći po komentarima slušalaca ispod takmičarskih kompozicija na “Jutjubu”, favorit “Beosonga” je Sanja Ilić i njegov bend “Balkanika”, za čiju pesmu kažu da “apsolutno nosi duh Srbije u etno-muzici, protkanoj modernim zvukom”. Publici se dopada i numera “Svatovi”, jer u sebi “ima autentični slovenski etno-melos koji na najabolji način predstavlja našu kulturu i tradiciju”. Slušaoci izdvajaju i kompoziciju “Probudi se” koju izvode “Osmi vazduh i drugari”, a hvale i Borisa Režaka zbog dinamične i vesele pesme, Beti Đorđević zbog raskošnog glasa, kao i Ivana Kurtića, Sašku Janković i Dušana Svilara.

SMS ZA KAMPANjU PROTIV RAKA

OVOGODIŠNjU “Beoviziju” otvoriće Hor RTS i plesni ansambl "Una saga Serbica", a u revijalnom delu nastupiće bivši predstavnici Srbije na “Evrosongu” . Voditelji programa su Kristina Radenković, Dragana Kosjerina, Branko Veselinović i Aleksandar Stojanović. Sav prihod od SMS na “Beovizije” namenjen je kampanji “Rak je izlečiv”, koju su pokrenuli Javni medijski servis Srbije i Ministarstvo zdravlja.

Izvor: Novosti.rs/S.Dobrosavljević

Eurovision Song Contest - YouTube/Printscreen

Pogledajte još