KRALJ ZAČINA: Crni biber štiti svaku ćeliju u ljudskom organizmu

Crni biber je najpopularniji začin na svetu. Titulu "kralj začina" biber duguje ne samo potražnji u svim kuhinjama sveta, već i masi korisnih svojstava. Redovna konzumacija crnog bibera pomaže u kontroli nivoa holesterola i glukoze u krvi, poboljšava rad mozga, pa čak i usporava starenje.

Crni biber sadrži visoku koncentraciju snažnog antioksidansa piperina, koji štiti telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj zapaljenskih procesa, usporava proces starenja i pruža zaštitu od ultraljubičastog zračenja. Inače, piperin u velikoj meri pojačava dejstvo drugog prirodnog antioksidansa, kurkumina, pa se uvek preporučuje dodavanje crnog bibera u jela sa kurkumom.

Crni biber ima moćna antiinflamatorna svojstva. Malo ljudi zna, ali inflamatorne reakcije su izuzetno važne za telo. Upala je odbrambeni mehanizam od virusa, bakterija i patogena koji mogu ugroziti naš život i zdravlje. Međutim, kada upala postane hronična, to više nije odbrana već ozbiljan problem. Aktivna jedinjenja koja sačinjavaju crni biber sposobna su da se bore protiv upala na molekularnom nivou, štiteći svaku ćeliju u telu od novih oštećenja.

Aktivni sastojci crnog bibera pomažu u kontroli nivoa holesterola u krvi, pročišćavaju krvne sudove i sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, nedavne studije su utvrdile korisnost piperina za rad mozga: povećava koncentraciju, poboljšava memoriju i pozitivno utiče na performanse.

Crni biber promoviše bolju apsorpciju kalcijuma i selena iz hrane, kao i nekih korisnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju i određenim vrstama biljaka. Još jedna prednost začina je ta što pomaže u poboljšanju kvaliteta mikrobioma. Pravilnu ravnotežu bakterija u crevima treba posebno pažljivo nadgledati, jer ona utiče na čitav niz stvari u našem telu, od imunološke funkcije do raspoloženja.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još