OTVORENA BIRALIŠTA: Počinje "bitka" za Beograd

Na izborima, kroz 24 liste, učestvuje 36 stranaka, pokreta i grupa građana, odnosno 1.554 kandidata koje će se boriti za 110 odborničkih mesta. Izborna komisija objaviće rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta. Sva biračka mesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

Za posmatranje izbora akreditovano je šest domaćih i 11 stranih organizacija. Izbore će pratiti Cesid, Građani na straži, CRTA, Odbrana izborne volje gradjana, Jukom, Centar za praćenje izbora i izbornih procedura, ambasade SAD, Kanade, Francuske, Australije, Italije, Švedske, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Delegacija EU u Srbiji.

Na snazi je izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

Na dan glasanja od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se gradjani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Lokalni izbori danas se održavaju i u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još