ONI SU SVUDA OKO NAS: "Izgrednici" Dejana Zečevića na redovnom bioskopskom repertoaru

Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Film "Izgrednici", snimljen po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Dejana Zečevića, premijerno prikazan na Festu, od 8. marta je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Zečević kaže da se igrao sa žanrovima kao što se „stvarnost danas igra sa nama“, sa ciljem da publika prepozna junake filma u svojoj okolini.

- Glavni junaci filma su studenti i profesor, ali podjednako i prostori koji ih okružuju, stambene zgrade, amfiteatri, bolnice, zatvori, mediji. Koliko film govori o mladim generacijama i njihovim izborima pod uticajem 'iskusnijih', toliko govori i o sistemu, upravo kroz prostorne personifikacije osnovnih stubova svakog demokratskog društva: obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, mediji - u kome je najveću cenu platila porodica - objasnio je reditelj.

- Ne vidim ništa surovo u kritici građanskog društa kakvo smo postali, a o direktnosti neka da sud publika. Činjenica je da se mladi podmeću kao stubovi pod trulu konstrukciju. A kad se konstrukcija sruši, ostane samo šut - dodao je on.

Studente glume Radovan Vujović, Marta Bjelica i Mladen Sovilj, a njihovog profesora tumači Svetozar Cvetković.

U ostalim ulogama su Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Foto: Promo

Pogledajte još