LAGUNA PREDSTAVLJA: "Tajna istorija Miloševe Srbije" - Vuk Stefanović Karadžić

Foto: Promo

Na poziv kneza Miloša Vuk Karadžić je boravio u Srbiji 1829. i 1830. godine sa zadatkom da na osnovu Napoleonovog kodeksa sačini krivični zakon za Srbiju. Za nepune dve godine koliko je boravio u Kragujevcu i Beogradu Vuk je bio svedok Miloševom despotskom vladanju i svakodnevnom ruganju i izmotavanju sa svojom okolinom i narodom koji je dolazio knezu da se požali ili zatraži pravdu. Sam Vuk o takvom ophođenju piše:

- Miloš je u gospodstvu i u besposlici malo po malo dotle doterao, da mu se sad ništa tako ne mili, kao sprdnja. Sa sprdnjom se vreme besposleno provodi, sa sprdnjom se briga razbija, sa sprdnjom se ruča i večera, sa sprdnjom se sva državna dela svršuju, sa sprdnjom se i Bogu u crkvi moli. Koji najbolje zna sa sobom i s drugim ljudma sprdnju zbijati, onaj je najsposobniji da se primi u dvor za ministra...

Rukopis u tradiciji tajnih spisa namenjenih za potomstvo, kao ostavštinu za buduće generacije, Vuk je zapečatio uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka. Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti bilo je gotovo i nezamislivo objaviti ga za piščeva života. Svojevrsna dopuna Vukovog glavnog istoriografskog dela Miloš Obrenović, knjaz Serbiji, ili građa za srpsku istoriju našega vremena (1828), ovaj spis do danas je ostao u senci drugih Vukovih dela i prvi put se objavljuje kao zasebna knjiga.

Knjigu možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.