SAVETI STRUČNJAKA: Dermatolozi otkrivaju koje proizvode nikada ne koriste

Slavni svetski dermatolozi otkrivaju šta nikad ne bi koristili na sebi. Verujemo da ćete se iznenaditi!

Serumi, maske, novi sastojci koji obećavaju čuda preko noći… primamljivi su svakoj ženi, ali eksperimentisanje može imati neugodne posledice, kao na primer totalno dehidriranu kožu.

Kreme sa kolagenom

– Iskreno, verujem da su molekuli kolagena preveliki da bi se koristili u kremama. Kao aktivni sastojak, kolagen ne može da uđe u kožu, pa na kraju dobijete običnu kremu za puno novca – kaže dr S. Mandžula Džegasoti iz "Majami skin" instituta.

Preparati sa dodatim mirisima

– Ovo nećete naći na deklaraciji, gde su označeni samo kao miris (fragrance), ali dodati mirisi mogu prouzrokovati iritaciju kože i imati loše posledice zbog aditiva koje sadrže, na primer ftalata. Zato izbegavam takvu kozmetiku i biram onu sa prirodnim eteričnim uljima i biljnim ekstraktima, jer ne samo da je sigurnija, već ima i blagotvorni uticaj na kožu – kaže dr Helen M. Torok, dermatolog u centru "Trillium Creek".

Depilacijske kreme

– Ako niste profesionalac, radije nemojte koristiti ove formule na licu. Može doći do kontaktnog dermatitisa i, čak, opekotina. Radije bih preporučila uklanjanje dlačica laserom ili prosto čupanje pincetom – savetuje dr Džervejz Gerstner, dermatolog sa privatnom praksom u Njujorku.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još