Počinje upis đaka prvaka u osnovne škole

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2018. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina. To znači da se u prvi razred osnovne škole u školskoj 2018/19. godini upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2011. godine do 28. februara 2012. godine. U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu upisana u prvi razred.

Za roditelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pritom nemaju opravdan razlog, sledi kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Upis se obavlja kod sekretara škole, svakim radnim danom, kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole, a prilikom upisa potrebni su izvod iz matične knjige rođenih, (može i fotokopija, a primaju se izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove. Lekari navode da budući prvaci prilikom lekarskog pregleda odlaze kod otorinolaringologa, oftalmologa, fizijatra, stomatologa i, ukoliko je potrebno, logopeda. Dobija se potvrda da je dete zdravo i vakcinisano i sposobno za školu.

Škola je dužna da upiše svako dete s područja škole, a na zahtev roditelja, u skladu s prostornim i kadrovskim mogućnostima, i dete s područja druge škole.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još