ŠVEDSKA OČEKUJE RAT: Uputstva građanima za slučaj sukoba

U pamfletu "Ako dođe do krize ili rata", na 20 strana, daju se saveti o tome kako nabaviti čistu vodu, prepoznati propagandu i pronaći zaštitu od bombi, navodi "Rojters" i ističe da je to prva kampanja podizanja svesti u javnosti te vrste od vremena Hladnog rata.

U pamfletu se Šveđanima poručuje da je njihova dužnost da reaguju, ukoliko je njihova zemlja u opasnosti.

Izdavač brošure Švedska agencija za civilne nepogode nije navela odakle bi moglo da dođe do napada, ali britanska agencija ukazuje da su Švedska i druge zemlje u regionu u pripravnosti od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

Te zemlje, dodaje agencija, optužuju Rusiju da je u više navrata prekršila njihov vazdušni prostor.

Moskva te tvrdnje odbacuje ili na njih ni ne odgovara.

U brošuri, koja će biti podeljena u svih 4,8 miliona domaćinstava u Švedskoj, upozorava se da bi zalihe hrane, medicine i benzina mogle da nestanu tokom krize.

Švedska ni sa kim nije ratovala više od 200 godina, od rata sa Norveškom 1814. godine, a tokom oba svetska rata bila je neutralna.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
2 komentara
  1. Boki says

    Mucenici. Sta bi tek radili da ih malo iznenadi bombardovanje, i tako 77 dana.

  2. cosmoss says

    Boki @ Nisu oni mucenici vec pametan narod,U toj zemlji svi su isti i pred bogom i pred narodom ali i najvaznije pred zakonom.Tamo nema ja sam bolji ili gori sto si ti srbina drugi je siptar ili cigan ,crnac svejedno je.za njih ste vi svi ista mraka .zesce nacionaliste mozes samo naci na balkanu a pogotovu medju srbima nazalost.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.