NOVINA U SKUPŠTINI: Poslanici nacionalnih manjina mogu da se obraćaju na svom jeziku

Ona je dodala je da je ukinuto i ograničenje onim poslanicima čija je nacionalna manjina zastupljena dva odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Paunović je za RTS objasnila da sada to ograničenje ne postoji, i da svi poslanici nacionalnih manjina mogu da se obrate na svom maternjem jeziku.

- Sada taj procenat ne postoji. Postoji mogućnost da se narodni poslanici obrate na svom maternjem jeziku i ne samo da se obrate, već i da podneske prilažu na svom maternjem jeziku - kazala je, i dodala da su izmenama Zakona o nacionalnim savetima jasnije definisana ovlašćenja tih saveta.

Prema njenim rečima, izmenama Zakona o Savetima nacionalnih manjina dolazi do transparentnijeg trošenja novca.

- Izmene Zakona donose tri ključna nivoa promena. Prvi se tiče nadležnosti i statusa Nacionalnog saveta, regulišu se pitanja oko zasnivanja radnog odnosa, položaj izabranih lica i funkcionera u Nacionalnoim savetu, uvodi se programski budžet, obavezni revizorski izveštaji, strože kontrole novca kao i transparentnije trošenje - navela je Paunović.

Upitana za žalbe meštana bugarske nacionalnosti u Srbiji, koje su uputili prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog predsednika Rumena Radeva, na probleme sa ispisivanjem njihovih prezimena u ličnim dokumentima, Paunović je kazala da se radi o problemu koji nameće praksa. Dodala je da će se sve učiniti da se dođe do rešenja.

Ona je objasnila da u bugarskom jeziku postoji ženski i muški oblik prezimena, i da prilikom zaključenja braka u Bugarskoj supruga nekoga ko se na primer preziva Ivanov će nositi prezime Ivanova, što u Srbiji nije moguće.

- U Srbiji su jednaka prezimena za oba bračna druga. To je problem koji praksa nameće - kazala je Paunović.

Prema njenim rečima, 18.500 građana bugarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji imaju svoj Nacionalni savet, koji se finansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, dok 1.100 mališana svakodnevno izučava bugarski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Dodaje da je za 170 dece u osnovnim školama obezbeđena kompletna nastava na bugarskom jeziku, kao i da za 180 učenika srednje škole postoji kompletna nastava.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je osudila pretnje koje su u pismu upućene narodnom poslaniku, pripadniku bunjevačke nacionalne manjine, Vladi Babiću iz Sombora koji je, prema rečima njegovih kolega iz SNS, dobio pismo u kome mu se preti smrću.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još