Lajko Feliks i „Brooklyn Funk Essentials“

Iako se od Lajka Feliksa očekivalo da, drugog dana "Belefa", „zapali“ publiku, on nije mogao da pruži maksimum, jer je tokom skoro celog njegovog četrdesetminutnog nastupa na Kalemegdanu duvao jak vetar. Svetla na bini su se ugasila, ozvučenja nije bilo, ljudi iz organizacije su počeli da spuštaju improvizovanu i nezaklonjenu binu...

Međutim, Lajko Feliks nije prestajao da svira onako kako on to ume - nekonvencionalno, eksplozivno, puno emocija, visokih tonova, brzih i oštrih poteza na violini koje povlače bujicu emocija... Vetar je sve jače duvao, nevreme se činilo blizu, publika ga je s vremena na vreme ohrabrivala povicima oduševljenja, ali je oko 22 sata Lajko završio svoj nastup. To je i razumljivo, jer od vetra i ogromne prašine nije imao zaklon, i pod takvim uslovima se nije moglo raditi.

Pored njega na bini još dvojica članova koji su upotpunili nastup - jedan na violini, drugi na udaraljkama.

Nekoliko minuta nakon njih na scenu dolaze „Brooklyn Funk Essentials“, sedmoro veličanstvenih i veselih muzičara. „Šta je ovo sa vremenom? Danas je toliko bilo vruće, a sad se sprema nevreme?! Ali, nije nas briga! Pokušaćemo mi da oduvamo binu!“ i muzika počinje... Ska, rege, hip hop, fank... Živahni ritmovi klavijatura, bubnjeva, vokala, udaraljki... Uskoro je i vetar prestao, skoro da se razvedrilo, i na bini je opet sve savršeno funkcionisalo. Uigrani orkestar ima odličnu komunikaciju sa publikom. Razigrani muzičari, i publika - među kojima su konačno mogla da se vide i starija lica (što posebno raduje), svi su uživali đuskajući. „Mi smo došli iz Njujorka pravo u Beograd, i nismo došli uzalud! Vidim da neki od vas stoje... Došli smo da bi vi igrali i uživali u našoj muzici!“, obraćaju nam se na engleskom.

Kiša nas je zaobišla, ali ne i pozitivne vibracije koje su nam doneli duhoviti crnci iz Njujorka. Šteta što Lajko Feliks nije imao bolje vremenske prilike i uslove da predstavi svoj novi album „Remeny“, kako ovakvom umetniku dolikuje.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još