DLJI i HNK Ivana pl. Zajca: "Michelangelo" na Lokrumu ispituje odnos umetnika i novca

Reditelj predstave Sebastijan Horvat istaknuo je svoje oduševljenje radom s glumcima ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Ansambl je pohvalio i Rakan Rushaidat koji igra naslovnu ulogu Michelangela. Opisao ih je kao divne partnere i marljive ljude s kojima je užitak raditi.

- Svi zajedno ostvarili su zanimljiv i svež pristup Krleži - tvrdi Rakan.

Prvakinja drame riječkog HNK Olivera Baljak naglasila je kako se radi o doista velikoj predstavi koja je bogata, puna energije i lepote, a na kojoj se radilo timski, zdušno i organski.

Michelangelo Buonarroti drama je iz ciklusa Legende Miroslava Krleže, nastala 1918. godine. Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovoj drami koncentriše na iskušenja i tragičnost Michelangela Buonarrotija koji nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Genijalni slikar pokušava da ostvari neograničenu moć umetničkoga stvaralaštva, no Krleža ga suočava s novcem, bednom nadnicom za njegovu veliku umetnost. Michelangelo tako rastvara večno, ali uvek aktuelno pitanje odnosa umetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umetnosti i moći i politike, što je danas možda važnije nego ikada jer dovodi u sumnju deklarativnu parolu o umetničkoj slobodi bez koje umetnost postaje tek činovnički kič, gubeći svoju istinsku kritičku snagu i odlučnost.

Slovenski reditelj Sebastijan Horvat režiju je diplomirao na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani gde danas i predaje pozorišnu režiju. Jedan je od osnivača nezavisnog pozorišnog udruženja E. P. I. center, koja je postala značajan produkcijski centar usmeren na istraživačke pozorišne projekte. Među brojnim dodeljenim nagradama, ističe se ona za najboljeg mladog reditelja na salcburškom festivalu Salzburger Festspiele 2005. Režirao je u gotovo svim slovenskim pozorištima, a u Hrvatskoj u GDK-u Gavella predstavu Hrvatski bog Mars 2014. godine, a zatim i 2015. godine Nad grobom glupe Europe u HNK-u Ivana pl. Zajca, prema Hrvatskoj rapsodiji Miroslava Krleže. Postavljanje Michelangela na Igrama i u Rijeci, treći je put da inspiriran Krležom režira u Hrvatskoj.

Dramaturg i dramski pisac Milan Marković Matthis, zadužen za adaptaciju i dramaturgiju Michelangela, o radu na predstavi beleži sljedeće:

- Počeli smo od pitanja koje glavnom junaku upisuje Miroslav Krleža: za koga ja radim? Krleža tokom cele drame grandioznim stilom lukavo gradi sliku renesansnoga genija samo da bi je, izloživši je materijalističkoj kritici, uništio. Ali njegova pozicija nije cinična. On ne dovodi u pitanje Michelangelovu genijalnost, već je samo suprotstavlja njegovoj nemogućnosti osveštavanja svoje vlastite cinične pozicije sluge klasi koju prezire.

Jedan od najvećih hrvatskih književnika, Miroslav Krleža, autor je najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti XX. st. i pokretač mnogih kulturnih inicijativa zasnovanih na kritičkom osvešćivanju hrvatskog društva, što je njegov opus učinilo jednom od središnjih odrednica u izgradnji moderne Hrvatske. Delujući u uslovima izrazite društvene podeljenosti s obzirom na temeljne probleme zajednice, uspeo je, ne izbegavajući prekore, uobličiti svoju polaznu, estetsku poziciju kao nedvojbenu za pristalice i protivnike, pa je integralnost njegova dela i misli u bitnoj pretpostavci nacionalnoga kulturnoga standarda.

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorika muzike Karmina Šilec, saradnica za pokret Ivana Kalc, tehičar za osvetljenje Aleksandar Čavlek, a tonac Saša Predovan. U podeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Italijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave kao reditelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko pozorište mladih) te Jerku Marčiću (Pozorište Kerempuh). U predstavi učestvuje i Hor fanatika koji čine dubrovački zboristi: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić, a vodi ih Maja Marušić.

Michelangelo će na 69. Igrama imati ukupno pet izvođenja, od 27. do 31. jula. Prijevoz brodom na ostrvo Lokrum uključen je u cenu ulaznice. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45. Ulaznice za sva izvođenja dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i u staroj gradskoj luci, dva sata pre najavljenog početka.

Tekst: Promo
Foto: Promo/Marko Ercegović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.