LJUBAV LEČI: Spavanje u zagrljaju voljene osobe pozitivno utiče na vaše zdravlje

Podstiče miran san

Jeste li primetili da lakše i brže zaspite kada je partner pored vas? A kada ste sami u krevetu, razne misli vam kolaju glavom i vrtite se bez prestanka, uporno tražeći idealan položaj za spavanje. Naime, spavanje pored voljene osobe vam daje osećaj sigurnosti. Tada se telo opušta i brže tonete u san.

Smanjuje količinu stresa

Istraživanja pokazuju da spavanje u dvoje smanjuje količinu kortizola u krvi. Tada se takođe oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, koji ublažava osećaj teskobe. Kada je količina stresa niska, smanjuje se rizik od razvoja bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih hroničnih bolesti.

Smanjuje upalne procese u telu

Spavanje pored partnera smanjuje i nivo citokina, molekula koje uzrokuju upalu i bol u telu.

Snižava krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da osobe s većom količinom oksitocina, imaju niži krvni pritisak. Izgleda da ovaj hormon prirodno širi krvne sudove, što pozitivno utiče na cirkulaciju.

Pozitivno utiče na raspoloženje

Spavanje u dvoje poboljšava san, smanjuje zdravstvene tegobe, puni energijom i podiže raspoloženje. Ako spavate pored partnera, manje su šanse da će vas glava od ranog jutra boleti.

Jača imunitet

Ako delite krevet s partnerom, imaćete bolji imunitet od onih koji to ne čine. Prema rečima stručnjaka, parovi koji dele svoju intimu lakše se bore protiv prehlade i gripa.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još