UMETNIČKO-ISTRAŽIVAČKI PROJEKAT DLJI I ADU: "Odbrojavanje – na gozbi s Držićem i Nalješkovićem" premijerno 1. avgusta

Foto: Marko Ercegović

Režiju „Odbrojavanja“ potpisuju mladi reditelji Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović i Hrvoje Korbar, dok je za kostimografiju i scenografiju zadužena Zdravka Ivandija Kirigin. Dramaturškinje su Nikolina Rafaj i Nina Bajsić, scenski pokret potpisuje Ema Crnić, a produkciju studentkinja produkcije Romana Brajša. Predstavu izvode studenti Odseka za glumu Akademije dramske umetnosti u Zagrebu: Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman. U predstavi učestvuju i Ana Cvitanović, Paula Japunčić, Matea Šišić, Jelica Čučević, Rela Petric, Mislav Stanković, Aida Machiedo, Matilda Perković, Igor Jurinić, Vid Ćosić, Marko Capor te Matija Vojvodić.


Foto: Željko Tutnjević

Upravnica Igara Dora Ruždjak Podolski prilikom predstavljanja projekta kazala je kako je ova predstava veoma pogodna za izražavanje vrlo kreativnih mladih reditelja i glumaca.

- Ovo je dokaz da zaista nešto može ostati iza nas i da imamo svetlu budućnost teatra, samo trebamo da damo priliku mladim ljudima! - rekla je Ruždjak Podolski, dok je dekan Akademije Franka Perković istaknula da su Igre i Akademija isprepletene institucije čija saradnja traje od osnianja i da ova predstava ne spada u off program, već je ravnopravna dramska premijera, dodavši da su studenti koji sudeluju pomno izabrani.


Foto: Željko Tutnjević 

Projekat „drama sa gozbama“, započet u martu ove godine, bavi se redefinisanjem ideje ambijentalnoga pozorišta u smislu u kojem ono postoji u Dubrovniku od srednjovekovnog doba, pa sve do savremenih postavki na Igrama. U prvoj fazi projekta, studenti režije, plesa, glume i dramaturgije ADU Zagreb su pod vođstvom svojih mentora: Nataše Rajković, Tomislava Bogdana, Ane Marinković, Nikoline Farčić, Ivice Boban, Slavice Stojan, Krešimira Dolenčića, Matka Sršena i Ivice Kunčevića, istraživali istorijske i teatrološke zabeleške o renesansnom pozorištu u Dubrovniku s naglaskom na osobnosti drama s gozbama i običaja, lokalitete, kontekst i okolnosti nastanka i izvođenja ovih drama iz opusa Držića i Nalješkovića. Nadalje, istraživala se i istorija izvođenja ovih renesansnih komada na Dubrovačkim letnjim igrama u poslednjih 68 godina. U drugoj fazi projekta, studenti su istraživali koje se ideje izođenja svadbi njeguju u savremenom Dubrovniku, a uključeni su bili i građani Dubrovnika te su materijali dostupni iz medija i arhiva. Ovo premijerna izvođenje novih tekstova na temu gozbi na 69. Igrama predstavlja kulminaciju tog istraživanja.

Idejni začetnik projekta je Saša Božić, koji je istaknuo kako je jako ponosan i srećan da Dubrovačke letnje igre i Akademija povezuju ljude na kojima je budućnost glume i Igara te da se nada da će se ova lepa saradnja nastaviti i u sledećim izdanjima festivala. Redatelji Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović i Hrvoje Korbar zahvalili su Igrama, Akademiji i svima koji su ih podržali.


Foto: Željko Tutnjević

Lea Anastazija Fleger rođena je 1992. godine u Zagrebu, a Pozorišnu režiju i radiofoniju magistrirala je na Akademiji dramske umetnosti Zagreb. Samostalno je režirala predstave Junaci Pavlove ulice, Ferenca Molnara u produkciji Zagrebačkog pozorišta mladih, Pečat Borne Vujčića u produkciji Teatra Ulysses, Bog masakra Yasmine Reze i mjuzikl The last 5 years Jasona Roberta Browna u HNK Varaždin te Moj nulti rođendan Ivana Penovića u Dečjem pozorištu Dubrava. Toekom studija, uz režiju drama Vlaha Stullija Kate Kapuralica i Gospođina majka je preminula! Georgesa Feydeaua režirala je autorske projekte Devojka i smrt, prema gudačkom kvartetu Franza Schuberta i projekt Dva pečena jaja. Na oko. koji je uspešno gostovao na više međunarodnih studentskih festivala, a na FIST-u u Beogradu je osvojio posebnu nagradu žirija za najbolji proces rada s glumcima. Marina Pejnović, rođena takođe 1992. u Zagrebu, studije Pozorišne režije i radiofonije upisala je 2010. godine. Do sada je režirala predstave Odenuti gole u Pozorištu Marina Držić, Kad tad u Teatru &TD, Nema života na Marsu u HNK-u Varaždin, Krleža alla Gavella u sklopu Krležinih noći u GDK-u Gavella, operu Orfej i Euridika u sklopu univerzitetskog projekta između tri umetničke akademije i TTF-a i druge. Hrvoje Korbar rođen je 1995. godine u Zagrebu, a studije Pozorišne  režije i radiofonije na ADU Zagreb upisao je 2014. godine. Režirao je dečje predstave Najlepši posao na svietu, Drvo koje je pevalo, monodramu Ne mogu nastaviti. Nastavit ću. prema motivima romana Samuela Becketta i ispitne produkcije na ADU (Preobražaj, Bez trećeg, Komedija V.). Za režiju Kafkinog Preobražaja nagrađen je na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija u Brnu. 2015. godine sudelovao je na pozorišnim radionicama u okviru Venecijanskog bijenala, a 2017. u okviru suradnje ADU-a i Indiana State Universityja (SAD) radio je kao asistent reditelja na produkciji Cyrana de Bergeraca.

Foto: Marko Ercegović

Predstava „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ na 69. Igrama imaće ukupno šest izvođenja u tri večeri, 1., 2. i 3. avgusta s počecima u 21 te u 23 sata. Predstava se izvodi na vrhu kule, u katakombama te na igralištu pod Minčetom. Ulaznice za sva izvođenja dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 časova.

Tekst: Promo

Foto: Promo/Marko Ercegoić/Željko Tutnjević

Pogledajte još