VRHUNSKI MUZIČKI PROGARMI NA 69. IGRAMA: Kontratenor Andreas Šol i Ansambl 1700 u Dvor donose „darove nebeske“

Nemački kontratenor Andreas Šol jedan je od najcenjenijih kontratenora današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nominacija za nagradu Grammy te ugledna nagrada ECHO za kompozicije Carevo novo ruho i Slavuj, koje je izdala diskografska kuća Deutsche Grammphon. Tumačio je naslovnu ulogu u operi Giulio Cesare u svom debitantskom nastupu u Frankfurtskoj operi, u Théâtre des Champs-Elysées i na Salzburškom festivalu 2012. godine (s Cecilijom Bartoli). Ulogu Bertarida (opera Rodelinda) pevao je na svojim debitantskim nastupima na Festivalima Opere Glyndebourne i u Metropoliten Operi (s Renée Fleming). Među njegovim koncertnim izvođenjima ističu se oni uz Berlinsku filharmoniju, Njujoršku filharmoniju, Royal Concertgebouw orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, nastupi sa gotovo svim vodećim svetskim baroknim orkestrima te završni koncert BBC Promsa (2005.) gde je nastupio kao prvi kontratenor ikada pozvan od strane ovog uglednog festivala. Andreas Scholl je ove akademske godine bio angažovan kao gostujući profesor glasa i klasične muzike na Oxfordskom univerzitetu.

Ansambl-1700-c-Johannes-Ritter-Herne-2016-1-1

Ansambl 1700 posvećen je izvođenju evropske kamerne muzike 17. i 18. veka. Zahvaljujući svojim muzikološkim i izvođačkim temeljima ojačanima izvanrednim tehničkim umećem, ansambl je osmislio raznolike i atraktivne koncertne programe koje je s podjednakim oduševljenjem dočekala publika i muzička kritika u najuglednijim muzičkim centrima, kao što su Konzerthaus u Beču, Philharmonie u Kölnu, Laeiszhalle u Hamburgu, Tonhalle u Cirihu. Ansambl je 2002. osnovala i vodi ga Dorothee Oberlinger, jedna od najuglednijih blok-flautistkinja današnjice, dobitnica nagrada ECHO Klassik u kategoriji „Najbolji instrumentalist godine“ (2008.), „Najbolji koncert godine (u kategoriji do 18. veka / flauta)“ 2013. godine i „Najbolje izvođenje kamerne muzike“ (2015.). Početkom 2011. njen album Flauto Veneziano dobio je nagradu Diapason d'Or. Od 2004. radi kao profesor na univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, pri kojem vodi Institut za ranu muziku, a od 2019. godine obavlja dužnost umetničke direktora festivala Potsdamer Musikfestspiele.

Dorothee Oberlinger

Povodom debitantskog nastupa na Dubrovačkim letnjim igrama, Andreas Šol je objasnio kako je došlo do saradnje sa Dorothee Oberlinger, voditeljkom Ansambla 1700:

- Imao sam veliku sreću što sam prie nekoliko godina upoznao Dorothee i u njoj kao i u članovima njenog Ansambla 1700 pronašao srodne duše. Osim što je vodeća svetska blokflautistkinja, ona je i veliki uzor svom orkestru. Muzičko umeće koje ona, njen ansambl i ja delimo dostiže veličinunu 'telepatske' komunikacije među nama. Iščekivanje muzičke zamisli i njeno spontano i sinhronizovano ostvarenje, garantuje da svaki koncert odiše novim posebnim kvalitetom. Puno sam toga čuo o Dubrovniku i festivalu, ali nikada nisam bio u prilici da tamo pevam. Jako sam srećan što ću ovog leta pevati svoj debi u tom prelepom gradu.

Program koncerta u Dvoru delimično sadrži kompozicije sa albuma Small Gifts koji je izašao za Deutsche Harmonia mundi, dok je novi deo programa odabran upravo za publiku Dubrovačkih letnjih igara, a okosnicu čine arije i korali iz kantata najvećeg majstora sakralne vokalne barokne muzike Johana Sebastijana Baha, ali slušaoci će moći da uživaju i u jednoj Hendlovoj kantati kao i u nekoliko instrumentalnih komornih dela Baha i Vivaldija. Naslov albuma, pa tako i ovog koncerta, preuzet je sa naslovne starne Brandenburških koncerata, tj. iz kompozitorove posvete u kojoj je zapisao da su dela nastala kao rezultat „…skromne nadarenosti koje mi je Nebo podarilo za muziku.“

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još