Recital Andreasa Otensamera u Kneževom dvoru

Andreas Otensamer potiče iz stare austrougarske muzičke porodice. Njegovog oca Ernsta Otensamera nazivali su "bečkim kraljem klarineta", a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, dok je na tom istom mestu danas Andreasov stariji brat Daniel. Rano privučen notama, Andreas je s lekcijama klavira započeo već u četvrtoj godini života, a s deset je nastavio sa studijama violončela na Univerzitetu za muzičku i scensku umetnost u Beču, da bi se 2003. godine prebacio na klarinet koji je učio kod profesora Johana Hindlerina. Od 2011. na mestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. godine ima ekskluzivno partnerstvo s "Deutsche Grammophonom", čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s "Yellow Labelom" te ugledne izdavačke kuće. Njegov drugi album "Brahms - mađarska veza", osvojio je nagradu "Echo Klassik" za instrumentalistu u 2015. godini.

Andreasov partner na recitalu u Dvoru je argentinski pijanista Hose Galardo koji klavir svira od pete godina na konzervatorijumu u Buenos Airesu, a studije nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Sektoru za muziku Univerziteta u Mainzu gde je i diplomirao 1997. godine. Galardova saradnja s Andreasom Otensamerom počela je 2003. godine, otkada zajednički nastupaju kao umetnički voditelji festivala komorne muzike "Bürgenstock Festival" u Luzernu (Šviajcarska).

Na programu ovog vrhunskog recitala su dve numere Kloda Debsija, "Prva rapsodija", tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta, i druga "Devojka lanene kose", u aranžmanu samog Andreasa Otensamera. U prvom delu koncerta, na repertoaru su i "Pocket Size Sonata" Aleka Templetona te "Easy Moments" savremenog mađarskog kompozitora i koncertnog klarinetista Bele Kovača. U drugom delu koncerta uslediće "Tri preludija" Džordža Geršvina u
Otensamerovom aranžmanu, potom "Sonata za klarinet" Kamila Seintsensa, a kao zaključnu muzičku tačku, festivalska publika biće u prilici da čuje i "Sonatinu za klarinet u B-duru" Jozefa Horovitca.

Koncert se održava uz podršku fonda Srednjoevropske inicijative – SEI (Central European Initiative - CEI) namenjenog projektima saradnje. Predsedavanje Srednjoevropskom inicijativom u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja podrške evropskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a, što je i temeljno usmerenje Srednjoevropske inicijative, ali i s ciljevima prenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, ministarske saradnje te saradnje na području kulture i dr.

Koncert klarinetista Andreasa Ot ensamera i pijanista Hosea Galarda na 69. Dubrovačkim letnjim igrama ujedno je i središnji kulturni događaj hrvatskog predsedavanja.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još