TREĆA DRAMSKA PREMIJERA NA 69. IGRAMA: Bard Mediterana Ranko Marinković na Igrama nakon skoro četiri decenije

Jedna od tematsko-istraživačkih odrednica u dramskom programu 69. Dubrovačkih letnjih igara, je ispitivanje kulturoloških odrednica Mediterana, a sjajan autor za takva nastojanja svakako je bard Mediterana, Ranko Marinković. Najveći hrvatski književnik druge polovine 20. veka za Dubrovnik je bio vezan intimno i porodično, a njegov uticaj na hrvatsko pozorište, preko dramskih komada i niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti, neizmeran je, iako je na Dubrovačkim letnjim igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980. Zajednički naziv Marinkovićevih priča je Mediteran i njegove gorko-slatke kombinacije, ironija koja prerasta u cinizam i izdvojeni pojedinac smaknut političkim burama i prirodnim jugom. Marinković piše o Visu u razdoblju pred Drugi svetski rat, u vreme kad se sve više produbljuju socijalne nejednakosti i kad se oseća haos radi gubitka okosnice funkcionisanja zajednice. Predstava koristi elemente svih priča iz zbirke Pod balkonima ali struktura teksta se najviše bazira na pričama Ni braća ni rođaci te Mislilac nad osam grobova.

DLJI Pod Balkonima radne1 (c) Marko Ercegović (10)

- Naši likovi su potpuno svesni haosa u kom žive i, nažalost, u tom haosu su bespomoćni. Ne znam da li ova naša predstava nudi neki odgovor, ali duboko verujem da želi da kaže da moral ni pod koju cenu ne može biti relativna kategorija. To je tema koja je za mene u prvom planu i nadam se da ćemo svi zajedno gledajući ovu predstavu moći da otvoriti prostor za komunikaciju. Ovo nije predstava koja želi da zadivi, iako mislim da to radi, ovo je predstava koja želi da komunicira o nekim važnim stvarima – rekao je reditelj Dario Harjaček.

Vedrana Klepica, Dario Harjacek, Dora Ruzdjak Podolski

Dario Harjaček dobro je poznat festivalskoj publici još od dramsko uspeha Kate kapuralica, a s nestrpljenjem se očekuje njegovo novo prikazivanje Marinkovića na 69. Igrama. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pozorišnih reditelja mlađe generacije, do sada je režirao u gotovo svim hrvatskim pozorištima, a predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svedoči njegovu duboku opredeljenost prema pozorištu koje svoje težište interesa bazira na igri, ispitivanju mehanizma i slojevitosti funkcionisanja ljudske psihologije i begu od sveprisutne spektakularnosti. U maju ove godine objavio je svoj prvi roman Sanjica Lacković koji je nedavno i predstavljen u sklopu programa 69. Igara.

DLJI Pod Balkonima radne1 (c) Marko Ercegović (2)

- Ranko Marinković je danas toliko savremen i ništa u toj knjizi nije različito od današnjeg političkog, društvenog i ekonomskog momenta. Vreme je tek pred Drugi svjetski rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati svoju vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje domove i porodice. Predstava otvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade, odnosa prema zajednici. Naša predstava je zapravo predstava o zajednici. Pravi protagonist naše predstave je zajednica i kako spasiti jednu zajednicu od propasti - istakla je dramaturg Vedrana Klepica.

Vedrana Klepica, Dario Harjacek, Dora Ruzdjak Podolski, Ante Rezic, Sasa Bozic

Članovi Festivalskog dramskog ansambla, za koje je Harjaček istakao da se radi o glumačkoj reprezentaciji Hrvatske i najboljem ansamblu s kojim je ikada imao priliku da radi, su: Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas, Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Doris Kristić. Muziku potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svetla Elvis Butković dok je inspicijent Roko Grbin.

Ovim povodom je Ante Režić, direktor Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, upravnici Dori Ruždjak Podolski uručio ček na iznos od 180.000 kuna rekavši:

- Više od decenije traje saradnja između OTP banke i Dubrovačkih letnjih igara, saradnja koja nas posebno raduje jer u našem svakodnevnom radu na različite načine želimo da učestvujem u životu zajednice u kojoj poslujemo. Dubrovnik je jedna od naših važnih regija pa je ova tradicionalna donacija naš doprinos njegovom kulturnom životu po kojem je poznat u Hrvatskoj i u svetu. Verujem da će se saradnja OTP banke i Igara nastaviti i u godinama koje su pred nama.

Dora Ruzdjak Podolski i Ante Rezic

Dodatan razlog za uzbuđenje jeste i popust od 30% na letnje burse i majice u suvenirnici u Festivalskoj rezidenciji na adresi Od Sigurate 1 koji će biti dostupan za vreme prikazivanja Pod balkonima od 18. do 22. avgusta! Požurite i nabavite svoje festivalske suvenire kao i ulaznice za predstavu. Ulaznice su dostupne preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupovinu ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupovina u iznosu od najmanje 500 kuna donosi vaučer koji omogućava 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj rezidenciji (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30h, gde stanovnici Dubrovačko-neretvanske oblasti mogu ostvariti popust od 30%. Pitanja vezana za kupovinu ulaznica i rezervacije prima Kancelarija prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 i 095 323 2050.

Snimak sa današnje konferencije za medije dostupan je na linku:
https://we.tl/PzmhqTegpm

Fotografije Marka Ercegovića sa probe predstave Pod balkonima mogu se preuzeti sa linka:
https://we.tl/BSwn3cn8Bs

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još