PEVAČI "POSVAĐALI" REGION! Politika nadjačala muziku: Bajaga ne može u Hrvatsku, Vani otkazan koncert u Crnoj Gori!

I posle ratova devedesetih, nove granice nisu zaustavile samo muzičare, koji su nastupali širom regiona, srpski pevači gostovali na nastupima u Hrvatskoj i obratno, sa veoma retkim izuzecima, poput nedavno preminulog Olivera Dragojevića, koji, nakon rata, više nikada nije pevao u Srbiji.

Posle toliko godina, situacija kao da se menja.

Tako je nedavno otkazan koncert srpske grupe "Bajaga i instruktori" na "Danima piva" u Karlovcu na zahtev, prema pisanju medija, dela udruženja hrvatskih ratnih veterana.

U programu 32. karlovačkih "Dana piva", koji počinje 31. avgusta, Bajaga je trebalo da nastupi 3. septembra, ali je, dvadesetak dana pre održavanja njegov nastup izbačen iz programa.

Hrvatska pop pevačica Ivana Vrdoljak - Vana, u utorak je iznenada otkazala svoj nastup, koji je trebalo da održi danas u Tivtu, na palubi školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka "Jadran", oko koga se već godinama spore Hrvatska i Crna Gora.

Razlog otkazivanja koncerta, kako pišu mediji, jeste da se Vana "ni kriva, ni dužna, našla u središtu diplomatske bitke između Hrvatske i Crne Gore".

Naime, Zagreb od Podgorice traži da se Hrvatskoj vrati brod, koji je, kako navode medijiu toj zemlji, JNA 1991. godine "otela iz Splita".

Nakon što su je hrvatski novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smela da nastupi u ovom crnogorskom gradu, Vana je iznenada otkazala koncert, a umesto nje nastupiće cetinjska grupa "Perper".

U međuvremenu su neki tabloidi "prebacili" Miroslavu Iliću nastup na privatnoj zabavi u Zagrebu "ispred zastave sa grbom, koja ima prvo belo polje na šahovnici", što je, kažu, obeležje grba NDH.

Iliću su tviteraši u Srbiji poručili da gleda gde peva, a u Hrvatskoj njegov koncert nije prošao bez pobune lokalnih HDZ-ovaca i HČP-ovaca, koji su pozvali na bojkot proslave.

Izvor: Tanjug
Foto: Brian Rašić/Promo

Pogledajte još