EDUKACIJA ĐAKA: Stručnjaci za borbu protiv droge prisutni u svih 1.700 škola u Srbiji

Za gotovo 50 timova koji će, po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom.

Na dodatnu obuku će ići 300 stručnjaka različitih profila, koji će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji, i edukovati đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike.

Početak obuke ovih mobilnih timova zakazan je za ponedeljak, 27. avgust, u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, što je potvrđeno i u Ministarstvu zdravlja.

U timovima koji će razgovarati sa decom i ukazati im na sve opasnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ali i zaposleni u policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Predavači koji će raditi na obuci ovih timova, najistaknutiji su stručnjaci za ovaj posao iz ministarstava zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, omladine i sporta, kao i iz policije, sudstva i tužilaštva.

Oni će đacima i njihovim roditeljima govoriti o vrstama droga i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci, opasnostima od novih droga, faktorima rizika koji dovode do posezanja za narkoticima, zatim, kako prepoznati promene u ponašanju kod mladih koji su probali drogu, i kako roditelji i nastavnici da postupaju u takvim situacijama.

Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Čitav ovaj program realizuje se u saranji sa policijom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je već inicirao drastično povećanje kazni za dilere, u čemu ga podržava i ministarka pravde Nela Kuburović.

Timovi će po jedinstvenoj metodologiji raditi sa učenicima u svim školama, a Komisija za borbu protiv narkomanije u školama pratiće efekte programa kroz evaluacije i izveštaje o broju učenika i roditelja koji su prošli kroz edukacije.

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije, sprovedeno među učenicima prvih razreda srednjih škola, pokazuje da je 15 odsto njih probalo neku drogu. Narkotici su, nažalost, mladima lako dostupni. U Srbiji se, recimo, kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još