KREATIVNA EVROPA – POTPROGRAM KULTURA: Dubrovačkim letnjim igrama podrška iz EU fonda za još jedan projekat

Projekat "Port of Dreamers" koji su Dubrovačke letnje igre kao vodeći partner prijavile na takmičenje programa Kreativna Evropa – potprogram Kultura ocenjen je pozitivno i odobreno mu je finansiranje u iznosu od 188.000 EUR. Ukupna vrednost projekta je 316.000 EUR. Ovo je drugi projekat ove godine koji su Dubrovačke letnje igre prijavile i koji je takođe ocenjen pozitivno. Uz "Port of Dreamers", Igre će ove godine sprovesti i projekat "Future Epics" čime su jedna od retkih ustanova u kulturi u Hrvatskoj koja paralelno sprovodi čak dva projekta unutar Kreativne Europe.

Projekat "Port of Dreamers" prijavljen je 18. januara 2018. na takmičenje Evropski projekti saradnje – podrška za male projekte saradnje unutar programa Kreativna Evropa – potprogram Kultura. Vodeći partner projekta su Dubrovačke letnje igre, dok je prvi koorganizator Kulturanova, organizacija civilnog društva iz Novog Sada (Srbija) i Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija). Glavna koordinatorka projekta je Karla Labaš dok je umetnički direktor Saša Božić. Pri prijavi projekta značajna je bila i pomoć Razvojne agencije grada Dubrovnika – DURA.

"Port of Dreamers" (Luka sanjara) dvogodišnji projekt je koji će se baviti stogodišnjom istorijom migracija na evropskom kontinentu što će služiti kao inspiracija mladim umetnicima – pozorišnim rediteljima, dramaturzima, glumcima, koreografima, plesačima i vizuelnim umetnicima koji će biti uključeni u projekat. Projekat će se baviti iskustvom bivanja migrantom, pozitivnim uticajima migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnosom među terminima (i konceptima) "građanin Evrope" i "migrant". Prve aktivnosti unutar projekta provodiće se krajem ove godine. Osim intenzivnog rada na razvoju internetske platforme i pripreme umetničkih produkcija, projekat tokom dve godine trajanja podrazumeva mnoštvo kreativnih labova, istraživanja, javnih diskusija i radionica.

Od ukupno 401 prijavljenog projekta u ovoj kategoriji, evaluatori Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu delatnost i kulturu (EACEA) odabrali su 84 projekta kojima je odobreno sufinansiranje. Ukupna vrednost projekta Port of Dreamers je približno 316.000 EUR, a Evropska komisija će sufinansirati 60% tog iznosa, odnosno 188.000 EUR. Dubrovačke letnje igre će u projekt uložiti oko 173.000 EUR, a sufinansirani iznos iz EU fonda iznosi približno 103.000 EUR.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još