OPREZ NA LETOVANJU: Ljuštenje kože nakon sunčanja može izazvati infekciju

Svako od vas je nekada ljuštio plikove i suvu kožu nakon preteranog izlaganja suncu, zar ne? Doktori savetuju da to nikako ne radite.

Jednom kada krenete da gulite tu suvu kožu nema prestanka. Svako ko je imao opekotine od sunca, ljuštio je kožu dok se ne otklone sve mrtve ćelije. To pruža samo psihičku satisfakciju, kao kada se počešete dok vas nešto svrbi, ali nikako nije dobro za vaše zdravlje i izgled kože, tvrde doktori.

Sledeći put kada budete crveni kao rak, nemojte guliti kožu. Iako to izgleda bezopasno, može prouzrokovati infekciju.

- Ljuštenje je znak da je došlo do značajne štete. To je način vašeg tela da se oslobodi oštećenih ćelija koje potencijalno mogu postati kancerogene - objašnjava doktorka.

Kada imate opekotine, vaša koža je oštećena od UV zračenja. Dakle, vaše telo se leči formiranjem novog sloja zdrave kože. Za otprilike četiri do sedam dana, novi sloj kože je u potpunosti formiran, a mrtva koža koja štiti novi sloj počinje da se peruta i otklanja.

Pošto je vaša koža ranjiva u ovom stanju, ne bi trebalo da je gulite. Novi sloj ispod radi na tome da se koža u potpunosti izleči. Ako oljuštite gornji sloj pre nego što koža ispod bude spremna, može se stopirati proces isceljenja i tako rizikujete da izložite mladu kožu infekciji i upalama.

Otvorena nova koža bez zaštitnog suvog sloja iznad olakšava bakterijama da uđu u vašu kožu. Svako mesto na kom je suva koža prekinuta, je potencijalni ulaz za bakterije. Ako dobijete infekciju, to povećava rizik od ožiljaka.

- Izbegavajte da nosite grube materijale na tom području - doktori savetuju. - Takođe, koliko god je to teško, pokušajte da ne grebete spaljenu kožu - može imati isti štetni efekat.

Umesto toga, mažite hidratantni losion ili kremu za kožu. Vaša koža je veoma isušena od sunca, a losion će obezbediti vlagu i usporiti proces pilinga. Ako ni to ne pomogne uzmite lekove kao što je ibuprofen koji će smanjiti upale i sprečiti piling kože.

Izvor: Telegraf.rs/menshealth.com/I.T.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još