OPASNOST SA ISTOKA: Japan povećava vojni budžet zbog Kine i Severne Koreje

Japansko ministarstvo odbrane zatražilo je rekordan budžet, jer pokušava da se suprostavi nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje, kao i da odgovori na rastuće vazdušne i pomorske aktivnosti Kine u regionu.

Ako bude odobren u parlamentu do kraja godine, budžet od 37 milijardi funti biće 2,1 odsto veći od prošlogodišnjeg, odnosno sedmi uzastopni rast pod japanskim konzervativnim premijerom Šinzom Abeom.

Japanska vojska takođe traži fondove za osavremenjivanje, kao i za Blok IIA presretač sa proširenim opsegom i tačnošću, koji su zajedno razvili SAD i Japan.

Ove nedelje zvaničnici Ministarstva odbrane izjavili su da Japan mora da zadrži svoj tvrdi stav povodom režima Pjongjanga uprkos blagom ublažavanju tenzija koje prati samit Donalda Trampa i Kim Džong Una održan u junu.

Severna Koreja prošle godine je ispalila dve balističke rakete iznad severnog Japana, što je rezultiralo upozorenjem stanovništvu da potraže sklonište.

Tramp je, u međuvremenu, iskoristio nuklearne i raketne probe Severne Koreje da ohrabri Japan i Južnu Koreju da kupe visokosofisticiranu vojnu opremu od SAD.

Japanski ustav, koji su skicirali Amerikanci tokom njihovog boravka u zemlji posle 1945. godine, zabranjuje upotrebu sile u rešavanju međunarodnih sporova i ograničava vojsku na isključivo odbrambenu ulogu. Dok je do sada izbegavao da promeni ustav, Abe je 2015. godine progurao odobrenje za Japan za kolektivne odbrambene vežbe – kojima bi saveznicima priticali u pomoć – i koje bi teorijski omogućile vojnicima ove zemlje da se, po prvi put nakon Drugog svetskog rata, bore izvan svojih granica.

Japan ostaje oprezan u odnosu na rastuće rashode odbrane u Kini, izgradnju vojnih objekata ove zemlje u Južnom kineskom moru i pomorske aktivnosti blizu spornih Senkaku ostrva u Istočnom kineskom moru.

U martu je Peking najavio povećanje od 8,1 odsto u budžetu odbrane (125 milijardi funti), kao deo modernizacije kineske vojske.

Izvor: Blic.rs/T.T./The Guardian
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još