PREPORUKA NEDELJE: Branislav Mitrović - serija, vino, restoran, koncert, recept

Branislav Mitrović je srpski vaterpolista. Igra na poziciji golmana. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2012. u Ajndhovenu. Karijeru je počeo u "Vojvodini", nastavio u "Partizanu", iz koga je otišao u Mađarsku. Branio je u "Ferencvarošu" i "Debrecinu", a sada je član "Egera". Sem sa seniorskim nacionalnim timom, beležio je uspehe i u mlađim reprezentacijama. Bio je kapiten studentske reprezentacije koja je na Univerzijadi 2009. u Beogradu osvojila bronzu, a na Univerzijadi 2011. u Šenženu zlato. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju, a krajem jula "delfini", a među njima i popularni Bane, četvrti put zaredom postali su prvaci Starog kontinenta. Uz sve to, Mitorvić je diplomirao na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, zatim je u roku stekao i zvanje master inženjer menadžmenta. U međuvremenu je napisao knjigu "Preokret", svojevrsnu biografiju i priču o događajima, ljudima i ishrani koja je promenila njegov život i karijeru. Sa zasluženog odmora, koji provodi sa poordicom u Turskoj, "zlatni golman" našim čitaocima preporučio je seriju koju je odgledao tokom priprema za osvajanje titule, vino koje je probao i zavoleo u Mađarskoj, restoran, koncert i recept kojim je oduševio tadašnju devojku, a sadašnju suprugu.

SERIJA

- Tokom evropskog prvenstva imao sam dosta slobodnog vremena i odlučio sam se da krenem sa gledanjem neke serije. Inače ne volim da gledam serije jer me previse vežu i postanem zavistan sve dok ih ne odgledam do kraja. Serija "True detective" je triler koji obiluje izuzetno napetim psihološkim dijalozima. Toliko je bilo napeto da u nekoliko navrata, posle gledanja, nisam mogao da zaspim od razmišljanja. Za vreme prvenstva sam odgledao prvi serijal. Nadam se da ću uskoro naći vremena da odgledam i ostale.

VINO

- Dok sam igrao u "Egeru", koji je čuvena vinska regija u Mađarskoj, supruga i ja smo često uživali u crvenom vinu Egri Bikaver. To je autohtona sorta sa tog područja. U direktnom prevodu Egri Bikaver – znači bikova krv iz Egera. Sam naziv je nastao iz vremena kad su se Ugari borili protiv Turaka, gde su žene, kako bi vojnici imali snage pred bitku, mešali vino sa bikovom krvi. Naravno ukus današnjeg vina nema veze sa bikovom krvlju, ali su napravili vino koje se izdavaja po svom ukusu i po svojoj boji.

RESTORAN

- Volim restoran "Aqua Doria" u Novom Sadu. Nisam neki ljubitelj ribe, možda zbog toga jer sam gurman pa ne mogu da se najedem kao čovek od ribe. Međutim, riblju čorbu obožavam, pogotovo kad bude servirana u kombinaciji sa testom i sirom. Definitivno najbolja riblja čorba koju sam probao je u ovom restoranu. Sam restoran ima bogat meni i ribljih, a i mesnih jela. Pored toga, restoran je smešten u podnožju Petrovaradinske tvrđave i to stvara neverovatno prijatnu atmosferu.

RECEPT

- Pre nekoliko godina, dok sam igrao u Debrecinu, hteo sam da iznenadim tadašnju devojku a sadašnju suprugu poklonom za rođendan. Napravio sam joj Saher tortu. Čuvenu tortu koja se sastoji od čokoladne kore i džema od kajsije. Recept sam našao na internetu. Sledio korake, a za čokoladne delove sam se trudio da uzmem najfinije čokolade. Ja, koji retko spremam deserte, ali sam tad napravio toliko dobru tortu da su se i drugari iz ekipe oduševili. Naravno više nikad nisam napravio tako ukusnu toru kao tad.

KONCERT

- Jedan neviđeni spektakl kojem sam prisustvovao jeste koncert Robija Vilijamsa. Pored izuzetnog repertoara, koji poseduje, njegovi koncerti su pravi spektakl praćen scenskim nastupom i svetlećim efektima od kojih zastaje dah. Na sve to sam pevač ima energiju da ne stane ni sekund za čitavo vreme koncerta.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još