ZBOGOM ZANOKTICAMA: Uz nekoliko saveta za negu imaćete savršeno negovane nokte

Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena pored kože najčešće stradaju i zanoktice. Jesen je tu, a zima pred nama. Ruke i kosa su najviše izloženi dejstvu oštrog vetra i suvog vazduha u prostorijama. Zanoktice pucaju, krvare, a to nije ni prijatno ni lepo, te poslušajte ove savete i imaćete uvek savršeno negovane ruke.

Pre nego nalakirate nokte, potisnite zanoktice

Pravilno uklanjanje zanoktica se radi potiskivanjem zanoktica odnosno kože sa nokatne ploče. Pre potiskivanja zanoktica, obavezno ih prvo omekšajte!

Potrebno je da ruke potopite u mlaku vodu ili kupku kako bi zanoktice omekšale i nakon toga metalnim guračem ili drvenim štapićem, zanoktice pogurajte ispod nokta.

Nikako nemojte da ih sečete jer tako rizikujete da se izložite raznim infekcijama koje one sprečavaju. Možete skratiti samo višak kože nakon potiskivanja koji je ostao.

Krema za zanoktice

Koristite ulje ili kreme za regeneraciju i hidrataciju zanoktica i to bi trebalo da radite otprilike svaki drugi dan.

Vodite računa o ispravnosti nege

Kada je koža oko noktiju isušena, gubi se prirodna masnoća koja im daje elastičnost i tada se zanoktice pojavljuju. Zato je veoma važno da mažete ruke hidratantnim i hranljivim kremama.

Izbegnite vruću vodu

Izbegavajte da perete ruke vrućom vodom jer izvlači svu vlagu iz kože.

Hranite se zdravo

Trudite se da unosite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, cinkom, gvožđem i proteinima, kao i vitamine A, B, C. D i E. Zato jedite ribu, voće, povrće i žitarice.

Vaš pribor je samo vaš

Nemojte nikada deliti svoj pribor za negu noktiju jer to može dovesti do razmene bakterija koje se nalaze u koži oko nokta. Takođe, koristite kvalitetne lakove i skidače laka za nokte.

Izvor: Stil/Srbija Danas
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još