Ana Brnabić otvara novu kulturnu stanicu "Svilara" u Novom Sadu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obići će u utorak, 23. oktobra u 15 časova prostor budućeg kreativnog distrikta "Kineska" u Novom Sadu (Bulevar Destopa Stefana 5). Ovaj kreativni polis će uz podršku Vlade Srbije a u skladu sa projektom "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" postati središte kulturnih i kreativnih industrija.

Nakon toga, Brnabić će od 15:30 časova u Istorijskom arhivu grada Novog Sada (Filipa Višnjića 2a) prisustvovati svečanom predstavljanju budućeg izgleda kreativnog distrikta „Kineska“. Osim premijerke, svečanom predstavljanju prisustvovaće i premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Po završetku prezentacije delegacija će se uputiti ka novoj kulturnoj stanici "Svilara" (Ugao ulica Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića) koju će premijerka Brnabić u 16 časova svečano i otvoriti. Tom prilikom biće predstavljen kulturni i programski koncept Svilare.

Od 16.30 časova u Svilari medijima će se obratiti Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Ana Brnabić predsednica Vlade Republike Srbije.

Podršku otvaranju novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput "Svilare", pružio je Kabinet predsednice i njen Savet za kreativne industrije. Njihov razvoj je deo platforme "Srbija stvara" (Serbia creates) koja afirmiše vrednosti savremene Srbije, priznate u svetu po svojoj kreativnosti i inovtivnosti u svim sektorima privrede i na svim nivoima društva. Ovaj koncept ima za cilj da prepozna i podrži umetničko i svako drugo stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na promociji tog stvaralaštva u zemlji u svetu sa ciljem promene imidža naše zemlje.

Otvaranjem novih kreativnih stanica domaći umetnici i kreativni stvaraoci iz svih oblasti, ali i oni iz regiona i sveta, dobijaju novo mesto i prostor za svoje stvaralaštvo, njegovo predstavljanje u javnosti i razmenu.

Izvor: Promo
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još