Ana Brnabić otvorila novu kulturnu stanicu "Svilara" u Novom Sadu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je danas u poseti Novom Sadu, gde je svečano otvorila novu kulturnu stanicu „Svilara“ i prisustvovala prezentaciji projekta izgradnje kulturnog distrikta „Kineska četvrt“, koji se sprovodi u okviru programa Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Zajedno sa predsednicom Vlade, otvaranju i prezentaciji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Nemanja Milenković, direktor fondacije Novi Sad 2021.

Novootvorena kulturna stanica „Svilara“, koja se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstveni, samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu.

Prilikom svečanog otvaranja, predsednica Vlade istakla je da je „Svilara“ odličan primer dobre saradnje između privatnog i javnog sektora.

- Intenzivnim dijalogom sa privatnim sektorom stvorili smo prostor kao što je Svilara, koncept koji će u budućnosti biti samoodrživ i koji će svim građanima Novog Sada, ponajviše mladim umetniciima i studentima uvek biti na raspolaganju za razmenu ideja sa kolegama, razvoj kreativnosti i predstavljanje svog stvaralaštva javnosti. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji, jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal, oni su naša razvojna šansa za 21. vek - istakla je Brnabić.

Budući kulturni distrikt „Kineska“ biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira još iz 1922. godine. Ovaj objekat, koji već godinama nema nikakvu namenu, u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar. Budući kreativni distrikt „Kineska“ će se sastojati od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate i drugo. S obzirom na to da se ovaj prostor nalazi na samoj obali Dunava, u blizini čuvene plaže Štrand, a nedaleko od unverziteta, očekuje se da će značajno doprineti i daljem turističkom i kulturnom razvoju Novog Sada i ovog dela Srbije.

Predsednica Vlade izjavila je da su kreativni distrikt „Kineska“ i kulturna stanica „Svilara“ primeri nove platforme dobre prakse ožiljavanja napuštenih industrijskih oblasti koristeći kreativne industrije. Ovakvi i slični projekti su u skladu sa ciljevima platforme „Srbija stvara“ (Serbia Creates), koju je osmislio Savet za kreativne industrije, kojim premijerka predsedava.

- Uz digitalizaciju i obrazovanje, kreativne industrije su svakako jedan od mojih prioriteta. Stvaramo nove vrednosti i nove prilike za umetnike, preduzetnike i inovatore u Srbiji. Pružamo mogućnost za razvoj kreativnosti i inovativnosti kod mladih i strateški pomažemo razvoj kreativnih industrija u našoj zemlji - izjavila je Brnabić.

Kreativne industrije zapošljavaju više od 100 hiljada ljudi između 25 i 45 godina starosti i jedna su od najbrže rastućih grana privrede u našoj zemlji. Savet za kreativne industrije, kojim predsedava premijerka Brnabić, osnovan je upravo sa ciljem da pruži podršku daljem razvoju ovog sektora, imajući u vidu potrebe, ciljeve i mogućnosti za unapređenje delatnosti unutar kreativnog sektora.

Povodom svečanog otvaranja, u „Svilari“ je otvorena izložba „14/24 u Svilari“, svetski priznate umetnice mlađe generacije iz naše zemlje, Gale Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju.

Pored izložbe „14/24 u Svilari“, u ovom prostoru publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile.

Konceptualno, Svilara će imati 4 različita prostora za rad – društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za različite muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

Fondacija Novi Sad 2021 koja implementira projekat Kulturnih stanica do 2021. godine treba da pokrene 4 kulturne stanice: Eđšeg, Svilara, Slana bara i Novo naselje. Neki od prostora biće revitalizovani, a neki u infrastrukturnom smislu izgrađeni od temelja.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još