DISANIJA SE MORA LEČITI: Nije vam dobro kad pomislite na ustajanje iz kreveta?

Spavanje igra važnu ulogu u našem mentalnom zdravlju i loše spavanje može da dovede do niza problema. Naučnici su, međutim, nedavno došli do zaključka da je hronični strah od ranog ustajanja oboljenje pod nazivom disanija, piše Evoke.

Zima je sve bliže i sve više ljudi će oklevati kad treba ujutro da ustanu iz kreveta. Sasvim je prirodno da želite da odspavate dodatnih pola sata, ali teškoća da se ujutro motivišemo da ustanemo na zvuk alarma može biti proizvod istinskog poremećaja nazvanog disanija.

Ono što bi se površno moglo označiti kao lenjost u svojoj suštini je oboljenje koje karakterišu problemi pri ustajanju ujutro.

Iako svi volimo da produžimo svoj san za nekoliko minuta, pacijenti koji pate od disanije mogli bi da ostanu u krevetu ceo dan uz prisutnu dozu anksioznosti na pomisao o ustajanju.

Povezani s depresijom, sindromom hroničnog umora i fibromijalgijom, pacijenti s disanijom treba što pre da odu kod lekara.

Važno je naglasiti da nikom nije prijatno da ustane rano i krene na posao, ali za pacijente s disanijom sama pomisao na rano ustajanje izaziva neverovatnu paniku.

Kako biste poboljšali kvalitet sna, nastojte da svake noći u isto vreme idete u krevet, svoju spavaću sobu izolujte od svetlosti i buke, investirajte u dobar dušek, smanjite unos kofeinskih i alkoholnih napitaka pre polaska u krevet i tokom dana se što više krećite.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.